Vlákninové potraviny

Vlákninové potraviny

Ak sa vám nedarí schudnúť, alebo si potrebujete upraviť trávenie, mali by ste do svojho jedálneho lístka zaradiť vlákninu. Ideálne v prírodnej forme. My máme pre vás zoznam potravín, kde jej môžete nájsť najviac. Pomáha znižovať hladinu cholesterolu a znižuje riziko cukrovky. Odporúčaná dávka je 20-35 gramov.


Kukurica
Kukurica obsahuje nielen vlákninu, ale aj minerálne látky ako je draslík, fosfor, horčík a železo. Ak vám veľmi nechutí jej varená podoba, počítajú sa aj neochutené pukance. Tie obsahujú 1,5 gramu na jednu šálku.

Jablko
Medzi najzdravšiu desiatu patrí jabĺčko. Ak zjete jablko so šupkou, buďte si istí, že v nej sú najvýživnejšie a najbohatšie zložky vlákniny. Má málo kalórií a obsahuje vitamín C, ten posilní váš imunitný systém, pomáha s trávením. V jablku nájdeme aj dôležité minerálne látky ako draslík, vápnik, železo či fosfor.

Mandle
Mandle alebo akékoľvek iné orechy či semienka sú vynikajúcim vlákninovým zdrojom. Štvrť šálky mandlí obsahuje asi 3 gramy vlákniny. Orechy ako také sú veľmi bohatým zdrojom bielkovín.

Celozrnné pečivo
Biele pečivo sa u nás teší stále menšej obľube a čoraz viac jedávame zdravšie tmavé celozrnné výrobky. Celozrnná múka na rozdiel od tej bielej zachová všetky živiny. Preto je celozrnné pečivo bohaté na vitamíny, minerály, mastné kyseliny a tiež vlákninu.

Šošovica
Tento druh strukoviny patrí medzi tie, ktoré majú nízky obsah vody a je jedinečným zdrojom energie. Šošovica obsahuje veľké množstvo bielkovín a sacharidov, železa a hrdí sa veľmi malým percentom tuku. Boduje aj pri obsahu vlákniny a preto z jednej šálky varenej šošovice dostanete až 5 gramov vlákniny.

Ovsené vločky
Povestné ovsené vločky sú známe tým, že majú vysoký obsah vlákniny. Jedna šálka obsahuje až 8 gramov. Vločky sú cenné aj pre svoj vysoký obsah bielkovín, železa a vápnika. Samostatné nie sú veľmi chutné, preto si ich doprajte s banánom, jogurtom, alebo, ak máte trpezlivosť, uvarte si ovsenú kašu.

 Maliny
Lahodné maliny patria medzi výživné bomby, ktoré sú doslova nadopované vlákninou. Tiež sú prírodným antioxidantom a znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Ak si doprajete celú šálku malín, získate tak do tela až 9 gramov vlákniny.

Avokádo
Krémová zelená dužina je úžasným zdrojom vlákniny. Dve lyžice avokáda obsahujú asi 2 gramy. Avokádo v sebe ukrýva zdravé tuky, ktoré znižujú cholesterol a má vysoký obsah vitamínu C.


Ideálnou voľbou je aj skombinovať niektoré potraviny spolu a pripraviť si tak vlákninovú bombu. Ovsené vločky s jabĺčkom a s malinami, čo poviete?

Autor: Andrea Zummerová