Recepty na medovníčky. Vyberte si ten svoj

Recepty na medovníčky. Vyberte si ten svoj

Medovníčky k Vianociam neodmysliteľne patria. Vôňa medu, škorice a ďalších korenín dotvára atmosféru vianočných sviatkov. Ak ste stále nenašli overený recept na medovníky, máme ich pre vás hneď päť.


1. Voňavé medovníčky

Suroviny:
250 g medu, 250 g stuženého tuku, 1 kg hladkej múky (môžete použiť aj špaldovú), 380 g práškového cukru, 3 ČL perníkového korenia, 2 ČL mletej škorice, 2 ČL sódy bikarbóny, 4 vajíčka

Postup:
Najprv si zmiešame sypké ingrediencie, teda múku, cukor, korenie, škoricu a sódu. Potom pomaly zmiešame s rozpusteným medom a rozšľahanými vajíčkami. Keď je cesto hotové, dáme ho do obaľovacej fólie do chladničky a necháme celý deň odpočívať. Potom ho rozvaľkáme na hrúbku 3 – 4 milimetre a vykrajujeme rozličné figúrky. Tie potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť. Pečieme pri teplote 160 stupňov dozlatista.


2. Orechové medovníčky

Suroviny:
450 g hladkej špaldovej múky, 50 g pomletých vlašských orechov, 1 ČL škorice, 1 ČL sódy bikarbóny, 150 g práškového cukru, 125 g stuženého tuku, 4 PL medu, 2 vajíčka

Postup:
Aj v tomto prípade najprv dobre zmiešame sypké ingrediencie a potom pridávame tekuté. Vypracujeme cesto, ktoré necháme niekoľko hodín odpočívať. Potom cesto vyvaľkáme na hrúbku 3 – 5 milimetrov a vykrajujeme figúrky, ktoré potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť.


3. Zdravé medovníky z ražnej múky

Suroviny:
400 g ražnej múky, 2 vajíčka, 140 g masla, 4 PL medu, ½ balíčka perníkového korenia, citrónová kôra, ½ PL sódy bikarbóny, 50 g zomletých orechov

Postup:
Zo surovín vypracujte hladké cesto a pokojne nechajte odpočívať celý deň. Následne cesto vyvaľkajte, formičkami vykrojte rozličné tvary, potrite rozšľahaným vajíčkom a pečte dozlatista.


4. Špaldové medovníčky

Suroviny:
1 šálka špaldovej múky, 1 vajce, podľa chuti škorica a badián (alebo perníkové korenie), 6 PL medu, 5 PL oleja z vlašských orechov (výborný je aj kokosový)

Postup:
Zo surovín vypracujte cesto a vykrajujte medovníky. Po potretí žĺtkom ich pečte v rúre pri teplote 180 stupňov Celzia asi 10 minút.


5. Pšenično-ražné medovníky

Suroviny:
250 g celozrnnej špaldovej múky, 250 g hladkej ražnej múky, 120 g kokosového cukru, 200 g medu, 120 g masla, 2 vajíčka, 1 PL perníkového korenia

Postup:
Sypké zmesi zmiešame a pridáme do nich tekutý med s maslom a vajíčkami. Po vypracovaní dáme cesto odpočívať do chladničky. Potom to vyvaľkáme a vykrojené tvary natreté vajíčkom pečieme v rúre pri teplote 160 stupňov Celzia asi 15 minút.


-w-