Objavte čaro špaldy!

Objavte čaro špaldy!

 V článkoch o racionálnej výžive ste sa s pojmom špalda alebo špaldová múka dozaista stretli. Prečo je odborníkmi preferovaná? Naozaj sa oplatí konzumovať ju? Na dané otázky sa vám pokúsime priniesť adekvátne odpovede.

Čo je vlastne špalda?

Ak ste si doteraz mysleli, že špalda je výdobytkom dnešnej modernej doby, zmýlili ste sa. V skutočnosti je špalda starou odrodou pšenice. Domovom špaldy bol Irán, kde bola známa už niekoľko tisíc rokov pred Kristom. Patrí medzi prvé suroviny, ktoré sa využívali pri výrobe chleba. Európania ju poznajú asi tristo rokov. Na rozdiel od dnešnej pšenice je o niečo sladšia, ale omnoho výživnejšia.

Zaujímavá je jemná orechová príchuť.

Špalda je vzácna pre vysoký obsah bielkovín a nenasýtených mastných kyselín, ktoré vo svojej výžive preferujú nadšenci zdravej výživy. Okrem toho je známa nižším glykemickým indexom. Disponuje bohatým zdrojom vitamínov skupiny B a vlákniny. Živiny obsiahnuté v špalde bojujú proti migréne, ateroskleróze a cukrovke.
Prastaré špaldové zrnká disponujú bohatým množstvom niacínu, ktorý znižuje hladinu cholesterolu a zabraňuje vzniku krvných zrazenín. Výskumníci uskutočnili početné výskumy súvisiace s konzumáciou celozrnných produktov a vlákniny v spojitosti so vznikom infarktu a vysokým krvným tlakom. Pri pravidelnom požívaní špaldy riziko vzniku infarktu výrazne klesá. Nesmieme zabudnúť na vitamín E, horčík, mangán, fosfor, meď a selén, ktoré špaldu výrazne obohacujú.

Špalda chráni človeka pred obezitou a je prostriedkom k dosiahnutiu dlhovekosti. Ak chcete byť zdraví a vitálni, doprajte si denne 3 porcie celozrnných produktov a nezabudnite na špaldu!

Špalda je prevenciou proti vzniku žlčových kameňov

Špalda je bohatým zdrojom nerozpustnej vlákniny. Pravidelná konzumácia produktov s obsahom nerozpustnej vlákniny (teda i špaldy) je preventívnym prostriedkom proti nepríjemným žlčovým kameňom. Za vznik žlčových kameňov zodpovedajú napríklad žlčové kyseliny. Konzumáciou špaldy sa ich produkcia zníži a zároveň klesá riziko vzniku kameňov.

Pestrá ponuka špaldových produktov vám zachutí!

Učinili ste pevné rozhodnutie, že špalda sa stane súčasťou vášho jedálnička? Výborne. Produkty vyrobené zo špaldy dostanete v supermarketoch alebo špecializovaných obchodoch. Ako začať?
Špaldovou múkou môžete nahradiť bielu múku. Pokrmy pripravujte tak ako doteraz, len pšeničnú múku vymeňte za špaldovú. Prípadne ich miešajte v pomere 1:1. Ak máte domácu pekárničku, upečte si chrumkavý chlieb. Doprajte si sladké špaldové palacinky. S úsmevom na tvári konzumujte špaldové cestoviny, jedzte špaldovú ryžu alebo si uvarte chutnú špaldovú kašu. Na raňajky si dajte sýte špaldové vločky s mliekom, dochutené ovocím a medom.
Treba však dávať pozor, pretože prastará obilnina sa vlastnosťami odlišuje od klasickej pšenice. Dané upozornenie sa týka predovšetkým prípravy koláčov.

M.
Foto: freedigitalphotos.net / Carlos Porto