Letné recepty podľa koncepcie LOW FAT

Letné recepty podľa koncepcie LOW FAT

V predchádzajúcom článku sme vás stručne zoznámili so zásadami koncepcie LOW FAT. Konzumácia a príprava jedál podľa pravidiel LOW FAT je neodmysliteľnou súčasťou zdravého životného štýlu.
 
Pečená ryba na zelenine
Potrebujeme: 2 cukety nakrájané na kocky, 2 červené nakrájané cibule, 3 rajčiny, ¼ šálky čiernych olív, 60ml olivového oleja, 720 g rybieho filé, cesnak, citrónová šťava, horčica, petržlenová vňať
Postup: Pred samotnou prípravou si rozohrejeme rúru na 200 stupňov. Filé uložíme na pekáč, pridáme cukety, cibuľu, rajčiny, olivy a olivový olej. Olej rozdelíme rovnomerne medzi rybu a zeleninu. Pečieme asi 30 minút. Pripravíme dressing - zmiešame cesnak, citrónovú šťavu, horčicu a trošičku olivového oleja. Rybu a zeleninu naaranžujeme na tanier a pokvapkáme dressingom.
 
Rímsky šalát
Potrebujeme: rímsky šalát, cibuľka, 2 natvrdo uvarené vajíčka, soľ, korenie, olivový olej, citrónová šťava
Postup: Postupne oddelíme lístky šalátu a uložíme ich na misu. Na ne naukladáme zeleninu a vajíčka. Osolíme, okoreníme, pridáme citrónovú šťavu a olivový olej. Podávame.
 
Nízkotučná pizza
Cesto – suroviny: 2 lyžice sušeného droždia, 1 hrnček vlažnej vody, ½ kg celozrnnej múky, 30 g sójovej múky
Cesto – postup: Pripravíme si kvások zmiešaním vody a droždia. Múku zalejeme kváskom a vytvoríme hladké a pružné cesto. Necháme 30 minút vykysnúť. Cesto rozdelíme na časti a ak ho celé nespotrebujeme, uložíme do mrazničky.
Príloha – potrebujeme: 400 g olúpanej a nakrájanej tekvice, 1 cibuľa, 4 plátky slaniny s nízkym obsahom tuku, 80 g nízkotučného strúhaného syra, čierne olivy, ¾ šálky rajčiakovej pasty (kečupu)
Príloha – postup: Rozohrejeme rúru na 200 stupňov. Tekvicu a cibuľu premiešame. Cesto uložíme na plech jemne namastený olivovým olejom. Keď je cesto dopoly upečené, pridáme rajčinovú pastu (kečup) a cibuľu s tekvicou. Pred dopečením pridáme syr, slaninu a olivy.
 
Paradajkový šalát
Potrebujeme: paradajky, soľ, korenie, sardely, cibuľka, chlieb ciabatta alebo francúzska bageta, cesnak, bazalka, biele víno, ocot balsamico, cukor, olivový olej, rajčinová šťava
Postup: Rajčiny nakrájame na plátky, osolíme a okoreníme. Necháme 10 minút oddýchnuť. Sardely nakrájame spolu s cibuľkou. Chlieb zbavíme kôrky a nakrájame na kocky. Potom nakrájame bazalku.
Do misky dáme chlieb, zalejeme zmesou pripravenou z pretlačeného cesnaku, bieleho vína a lyžice octu. Zalejeme ňou kocky chleba. Rajčiny v druhej miske zalejeme zmesou z octu, šťavy z rajčín, sardel, bazalky, cukru, oleja a cibuľky.
Na tanier naukladáme rajčinovú zmes a na ňu dekorujeme chlebovú zmes.
Foto: flickr/skampy
MIMI