Lepok vraj môže až za 55 chorôb - zbavte sa ho aj vy

Lepok vraj môže až za 55 chorôb - zbavte sa ho aj vy

Lepok telu nijako neprospieva, naopak mu škodí. Každý to vie, ale rovnako sa od rána do večera napcháva pečivom. Nie je ale chleba ako chleba - s tým bezlepkovým a zdravým to nemusí byť zlé.

Možno si hovoríte, že sa vás nadmerná konzumácia lepku netýka. Skúste sa teda zamyslieť, ako vyzerá váš bežný jedálniček. Nie je to nejako takto?

● Na raňajky chleba alebo müsli
● K dopoludňajšej desiate koláč
● Na obed cestoviny alebo knedle s prívarkom
● Na olovrant rožok so šunkou
● Na večeru párok s chlebom, horčicou a pivom
● Po večeri pár hriešnych kociek čokolády

Vo všetkých bodoch nájdete lepok a objavíte ho aj v ďalších potravinách, ktorých súčasťou je pšenica, raž alebo jačmeň. Ak ho neobjavíte vy, vaše črevá určite.

Nadmerná konzumácia lepku totiž zaťažuje tráviaci trakt a ten reaguje nadúvaním, zápchou alebo naopak hnačkou. Okrem toho môže lepok ovplyvniť výkyvy nálad, hormonálnu rovnováhu, akné a napríklad tiež bolesti hlavy.

50 rokov s lepkom telu nestačí
Lepok je látka, ktorá tvorí až 80% bielkovinového obsahu pšenice a ďalších obilnín a odborníci na zdravú výživu ju spájajú s viac ako 55 ochoreniami. Najčastejšie ide o alergiu na lepok a vážnejšiu neznášanlivosť tejto látky (celiakiu).
Dôvodom problému je predovšetkým obrovské množstvo lepku, ktoré konzumujeme. Ďalej potom to, že ide o látku pre organizmus pomerne novú. K nárastu spotreby lepkovej pšenice došlo zhruba pred 50 rokmi, ľudské telo si na lepok teda ešte nestihlo zvyknúť. A bráni sa.

Kto hľadá v obchode, nenájde
Ak nechcete držať bezlepkovú diétu, skúste aspoň znížiť príjem tejto látky. S pečivom to ide dobre a nemusíte sa ho teda úplne vzdávať. Chce to len dodržať pár pravidiel.
Snažte sa jesť hlavne celozrnné pečivo alebo kváskový chlieb. Síce nie je pripravený z bezlepkovej múky, ale lepok v ňom obsiahnutý sa v priebehu kysnutia rozloží na aminokyseliny a je tak oveľa stráviteľnejší. V celozrnnej múke sa zase lepok toľko neviaže na škrob a aj to napomáha k jeho stráviteľnosti.
Háčik je v tom, že obchody vám vo vašej snahe rozhodne nevyjdú v ústrety. Až 87% predávaných pekárenských výrobkov je totiž z pšeničnej múky. Navyše to, čo sa bežne predáva ako celozrnné pečivo, je väčšinou len to klasické zafarbené karamelom.

Na kváskový chlieb narazíte častejšie, je ale plný najrôznejších "éčok" a tými svojmu telu tiež neprospejete.

Riešenie nájdete doma
Ideálnym riešením je preto zaobstarať si domácu pekáreň. Môžete si v nej pripraviť pečivo podľa svojich predstáv a máte istotu, že je čerstvé a bez pridaných stabilizátorov.
Na trhu je domácich pekární celá rada, najlepší pomer medzi cenou a kvalitou má ale Sana Smart Bread Maker EXCLUSIVE. Je vyrobená z nerezu, takže vydrží veky a okrem prípravy chlebu a bagiet si s ňou môžete pripraviť aj syr Tempeh.
Z teflónových zase odporúčame pekáreň Sana Smart Bread Maker BASIC, ktorá sa hodí aj pre výrobu domácich marmelád a zdravých jogurtov. Obe pekárne majú tiež plne nastaviteľné programy, vďaka ktorým je výroba pečiva úplne vo vašej réžii.