Kakao v našom jedálnom lístku a kozmetike

Kakao v našom jedálnom lístku a kozmetike

 Takmer zo všetkých strán počúvame názory lekárov a výskumníkov, ktoré súvisia so zdravou výživou. Odborníci sa predbiehajú v uverejňovaní rôznych štúdií o najnovších objavoch týkajúcich sa zdravého životného štýlu. Jedným z produktov, ktorý je vystavený početným výskumom, je kakao. Dnes si priblížime účinky kakaa na ľudské zdravie. Zároveň sa pozrieme na účinky kakaa ako súčasti kozmetiky.

Kakao v kozmetických prípravkoch?

Konzumácia kakaa je prospešná pre správnu funkciu nášho organizmu. Pravidelné užívanie kakaa má pozitívny vplyv na ľudské zdravie. Okrem toho je kakao prospešné aj pre našu pokožku. Prečo?
Nie je to tak dávno, čo sa vedci zamerali na skúmanie účinkov kakaa ako zložky kozmetiky. Milé dámy, mali by ste vedieť, že kakao výrazným spôsobom ovplyvňuje zdravie našej pokožky. Kakao pokožku zvlhčuje, zmenšuje jej povrchové nerovnosti a chráni vonkajšiu vrstvu kože pred UV žiarením.

Kakaom proti starnutiu?

Kakao obsahuje látky, ktoré človeka ochraňujú pred vznikom nebezpečných chorôb a zároveň spomaľujú starnutie. Tento fakt potvrdila štúdia z roku 1998, ktorá bola vykonaná na vzorke ôsmich tisícok Američanov. Konzumácia čokolády z pravého kakaa predlžuje život – tak znel výsledok rozsiahlej štúdie.

Kakaový nápoj je lepší ako čokoláda

Antioxidanty zohrávajú v živote človeka obrovskú úlohu. Chránia nás pred škodlivým vplyvom voľných radikálov, ktoré poškodzujú ľudské bunky a dokážu spôsobiť závažné ochorenia. Americkí vedci prišli s unikátnym objavom. Ak denne skonzumujete šálku nefalšovaného kakaa, obohatíte svoj organizmus o značnú dávku antioxidantov. Možno aj vám napadlo, že kakaový nápoj možno spoľahlivo nahradiť čokoládou s vysokým obsahom kakaa. Vedci však upozorňujú, že najlepším spôsobom získavania antioxidantov je samotné pitie kakaa. Pravdou však je, že aj kakaová čokoláda má svoje opodstatnenie, hoci zložka kakaa je v nej redukovaná.

Kakao predbehlo červené víno, zelený a čierny čaj v obsahu antioxidantov

Na Cornell University v New Yorku sa rozhodli porovnať obsah antioxidantov v čaji, červenom víne a do výskumu samozrejme zapojili aj kakao. Aký bol výsledok? Tím Dr. Chang Yong Leeho zistil, že šálka kakaa obsahuje viac antioxidantov ako dva poháre červeného vína. Výskum preukázal trojnásobné množstvo antioxidantov v kakae oproti zeleného čaju. Pre úplnosť ešte dodajme, že šálka kakaa je päťnásobne bohatšia na cenné antioxidanty ako čierny čaj.

Okrem uvedených faktov, výskumy potvrdili, že konzumovanie kakaa spoľahlivo znižuje vysoký krvný tlak. Preukázaný je aj vplyv pravého kakaa na kardiovaskulárny systém.

(-de-)