Je sezóna sliviek. Najedzte sa ich dosýta, majú veľa benefitov

Je sezóna sliviek. Najedzte sa ich dosýta, majú veľa benefitov

Slivkám sa v našich končinách darí, no nie všetci si ich počas dozrievania doprajeme. Je to škoda, pretože sú zdraviu prospešné. Obsahujú pestrú škálu vitamínov, minerálov, stopových prvkov, vlákniny i antioxidantov.

Aké sú top výhody konzumácie sliviek?

Chránia pred civilizačnými ochoreniami a predčasným starnutím

Za tento účinok sú zodpovedné hlavne antioxidanty, ako napríklad vitamín C, betakarotén, luteín či kyselina chlorogenová. Všetky tieto živiny majú silné antioxidačné vlastnosti, teda chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi a vznikom ochorení, ako je rakovina, cukrovka či kardiovaskulárne choroby.

Sú pokladom pre trávenie

Sto gramov sliviek obsahuje 1,4 g vlákniny, ktorá prospieva tráveniu. Ak trpíte zápchou, doprajte si buď čerstvé, alebo sušené slivky. Tráviaci trakt sa vám poďakuje, pretože ho zbavíte nežiaducich toxínov. Nehovoriac o tom, že vy sa budete cítiť ľahšie.

Sú prevenciou Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby

Mozog s vekom starne, čo sa odráža aj na kognitívnych funkciách. Jedným zo spôsobov, ako tomu predchádzať je pravidelne konzumovať slivky. Za tento účinok sú podľa odborníkov zodpovedné hlavne flavonoidy. Avšak nervovej sústave prospievajú aj vitamíny skupiny B, ktoré sú v tomto ovocí takisto zastúpené.

Predstavujú spôsob, ako si zlepšiť náladu

Ak máte náladu pod psa, slivky by vám mohli pomôcť. Obsahujú aminokyselinu tryptofán, ktorá je prekurzorom serotonínu (hormónu dobrej nálady). K psychickej pohode prispievajú aj B vitamíny.

Chránia pred rednutím kostí

Osteoporózou sú ohrozené najmä ženy v období klimaktéria, ale aj niektorí muži po päťdesiatke. Ako jej predísť? Okrem konzumácie vápnika s vitamínom D a dostatku pohybu môžu pomôcť aj sušené slivky. Opäť je to kvôli polyfenolom, vitamínu K a aj draslíku.

Priaznivo ovplyvňujú hladinu cholesterolu v krvi

Podľa jednej z porovnávacích štúdií pitie slivkovej šťavy priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi – znižuje úroveň škodlivého LDL cholesterolu a, naopak, zvyšuje úroveň dobrého HDL cholesterolu. K ochrane srdca prispieva zastúpená vláknina, antioxidanty a draslík.

Posilňujú zrak

Pre dobrý zrak je dôležitý betakarotén, ale aj luteín a zeaxantín. Všetky tieto živiny sú slušne zastúpené aj v slivkách.

Ovplyvňujú krvnú zrážanlivosť

100 gramov čerstvých sliviek pokryje dennú dávku vitamínu K na 8 %. Tento vitamín je dôležitý pre správnu zrážanlivosť krvi.

-w-