Hit jari – cesnak medvedí

Hit jari – cesnak medvedí

Všetci sme si pred dvomi týždňami vydýchli, keď slniečko vykuklo, pošteklilo nás po tvári a začalo zobúdzať prírodu. Jednou z prvých prebudených rastlín je cesnak medvedí, posol jari. Sú to krásne zelené listy, ktoré voňajú po cesnaku. Stačí sa vybrať na prechádzku do prírody a ani dlho nemusíte hľadať. Rastie na vlhkých lúkach, bohatých na humus, v tienistých a vlhkých lužných lesoch, pod krovinami a v listnatých a horských lesoch. Jeho silnú cesnakovú vôňu zacítime skôr, ako rastlinu zbadáme. Pre túto vôňu dostal názov „divý cesnak". Len pozor na zámenu s jedovatými listami konvalinky, na ktorú sa medvedí cesnak podobá. Listy cesnaku medvedieho však už zblízka cítiť cesnakom, preto je zámena nepravdepodobná. Pri zbieraní však určite používajte aj nos.
V prípade, že vám zachutí, môžete ho pestovať aj na záhrade, veľmi dobre sa mu darí na polotienistých miestach.

Cesnak medvedí sa dlhé storočia používa ako korenie, ale aj v ľudovom liečiteľstve. Vraj aj medveď, keď sa prebudí zo zimného spánku sa pustí do hľadania zelenej rastliny s cesnakovou vôňou.

Táto rastlina má vynikajúce detoxikačné účinky aj na ľudský organizmus :
- prečisťuje tráviaci systém
- priaznivo vplýva na tepny srdca
- prečistí obličky
- podporuje pamäť
- znižuje krvný tlak
- zvyšuje odolnosť buniek proti baktériám
- pôsobí aj proti nespavosti

Najlepšie sú mladé lístky, do času kvitnutia. Niekoľko dní sa medvedí cesnak dá držať aj v chladničke. Existuje viacero chutných receptov, ponúkam Vám ich zopár spolu s pozvánkou do jarnej prírody. Teraz je práve čas, kedy medvedí cesnak nájdete v hojnom množstve. Tak Vám želám krásnu prechádzku, prípadne i dobrú chuť, ak vyskúšate niektorý z receptov. Veľmi dobrý je však aj úplne čerstvý, nakrájaný na kúsky na maslovom chlebe. Alebo ako prísada do šalátov.

Krémová polievka z medvedieho cesnaku
Potrebujeme:
• 1 veľký zemiak
• 800 ml zeleninového vývaru
• za hrsť listov medvedieho cesnaku
• 250 ml smotany na šľahanie
• 1 lyžicu masla
• štipku muškátového orieška
• mleté biele korenie, soľ

Na ozdobenie:
• vyšľahaná smotana
• lístky cesnaku

Postup:
1. Zemiak očistíme, nakrájame na menšie kocky a uvaríme v zeleninovom vývare domäkka.
2. Medvedí cesnak umyjeme, nakrájame na menšie kúsky a vložíme do vývaru k zemiaku. Prevaríme a spolu rozmixujeme. Prilejeme smotanu, pridáme maslo, dobre premiešame a dochutíme muškátovým orieškom, bielym korením a soľou. Necháme prejsť varom a odstavíme. Ozdobíme vyšľahanou smotanou a lístkami cesnaku.

Medvedia nátierka s bryndzou

Suroviny:
250 g bryndze, 200 g masla,  medvedí cesnak,  červená paprika

Postup:
Zmäknuté maslo vymiešame s bryndzou, prifarbíme mletou červenou paprikou (kto má rád, môže aj štipľavou, alebo pridá feferónový krém) a vmiešame na drobno nasekaný medvedí cesnak. Spravidla nesolíme - bryndza býva slaná dosť. Alternatívou je tvaroh, ale bryndza je bryndza.

 

Jarná nátierka s cesnakom medvedím trochu inak

Suroviny :
kyslá smotana, mäkký syr, medvedí cesnak, mixér, prípadne zelenú jarnú cibuľku a soľ podľa chuti
Všetky ingrediencie vo vhodnom pomere dáme do mixéra a vymixujeme na hladkú zelenú pomazánku. Necháme vychladiť v chladničke.
Natrieme na chleba a doplníme napríklad pažítkou a inou jarnou zeleninou.

Eva Filipová