Doprajte si čerešne a budete zdravší!

Doprajte si čerešne a budete zdravší!

 Sú neodmysliteľnou súčasťou našich spomienok na časy detstva. Najlepšie chutili od suseda, poctivo „ukradnuté“ a neumyté. Kôstky predstavovali bojovú zbraň, ktorej zásah len málokedy minul cieľ. V tom čase sme si ešte neuvedomovali, že čerešne sú nielen chutnou pochúťkou, ale aj podporným prostriedkom nášho zdravia. 

Čerešne patria do kategórie ovocia, ktoré pochádza z oblastí východnej Európy a Malej Ázie. Čerešne sú navonok nezameniteľným ovocím s originálnou chuťou, ktoré patrí do kategórie kôstkovíc. Zdravotné výhody spočívajú predovšetkým v obsahu ANTIOXIDANTOV. Pigmenty, ktoré sa podieľajú na originálnej farbe čerešní, obsahujú polyfenoly a flavonoidy, ktoré sú silnými antioxidantami. Antioxidanty spomaľujú proces starnutia, chránia pred civilizačnými ochoreniami a podporujú imunitný systém. Dobrou správou pre všetkých chudnúcich je nízka kalorická hodnota čerešní.
 
Aké sú ďalšie pozitíva konzumácie čerešní?
Antokyány disponujú protizápalovými účinkami. Sú schopné znižovať bolesť pri chronických ochoreniach. Menej známa je upokojujúca schopnosť čerešní. Konzumáciou čerešní možno eliminovať nespavosť a znížiť príznaky stresu. Využívajú sa pri liečbe zápchy. Naše staré matky považovali čerešne za prostriedok, ktorý slúži na očistenie organizmu.
 
Ak máte problémy s krvným tlakom a ochoreniami srdca, draslík v čerešniach sa podieľa na úprave krvného tlaku a podpore srdcovej činnosti. Beta-karotén spolu s draslíkom pozitívne vplývajú na zdravie pokožky.
 
Tipy pre použitie čerešní
Čerešne sú vďačným ovocím pre priamu konzumáciu. Najlepšie chutia čerstvé. Náročnejší ocenia chuť čerešní v lahodnej zmesi kokteilu pripraveného z rozličného ovocia. Nebojte sa popustiť uzdu fantázii a nakombinovať čerešne s broskyňami, marhuľami, jablkami či hroznom. Skvelé je uplatnenie vo sviežom ovocnom šaláte. Červené plody sú stvorené pre dezerty a ako súčasť múčnikov.
 
MIMI
Obrázok: freedigitalphotos.net, Victor Habbick