Artritída. Ktoré potraviny môžu zmierniť jej príznaky?

Artritída. Ktoré potraviny môžu zmierniť jej príznaky?

Artritída je ochorenie, ktoré postihuje najmä kĺby, ale aj šľachy, svaly a mäkké tkanivá. Existuje viacero druhov artritídy, ktoré sa prejavujú rozličným stupňom bolesti a opuchu. Nepopierateľným faktom je, že strava ovplyvňuje celkový zdravotný stav človeka, preto aj pri artritíde môžu niektoré potraviny zmierňovať príznaky tejto nepríjemnej a najmä bolestivej choroby.

Už pred pár rokmi sa v súvislosti s artritídou hovorilo o potravinách, ktoré jej stav zlepšujú, alebo naopak zhoršujú. Za nevhodné sa považovali mliečne výrobky, cukor, červené mäso, soľ, kofeín, ktoré stav artritídy údajne zhoršovali. Naopak, niektoré vedecké štúdie potvrdili, že určité potraviny môžu stav tohto zápalového ochorenia zlepšiť. Nápomocné môžu byť napríklad tieto:

Čučoriedky
Čučoriedky sú bohaté na flavonoidy, čiže antioxidanty, ktoré chránia bunky pred voľnými radikálmi a naprávajú aj škody nimi spôsobené. To nie je všetko. Disponujú protizápalovými účinkami, čiže dokážu spomaliť šírenie existujúceho zápalu, a tým aj zmierňovať nepríjemnú bolesť pri artritíde.

Orechy
Odborníci radia denne skonzumovať za hrsť rozličných orechov. Netreba sa obávať ani vyššej kalorickej hodnoty, pretože obsahujú mnoho cenných živín. Rozhodne by orechy nemali chýbať ani v jedálničku ľudí, ktorí trpia artritídou. Niektoré doposiaľ uskutočnené výskumy naznačujú, že prospešné pri liečbe reumatoidnej artritídy by mohli byť brazílske orechy, pretože obsahujú vysoké dávky selénu. Protizápalovými účinkami disponujú aj vlašské orechy, pretože sú bohaté na zdravé tuky, konkrétne na omega-3 nenasýtené mastné kyseliny. Do tretice sú tu kešu orechy. Ako bohatý zdroj horčíka a medi chránia bunky pred voľnými radikálmi.

Zázvor
Naučili ste sa pochutnávať si na zázvorovom čaji v zimných mesiacoch, aby vás zohrial a posilnil imunitu? Ak trpíte artritídou, mali by ste tento dobrý zvyk praktizovať po celý rok. Zázvor obsahuje mnoho cenných látok, ktoré majú hlavne protizápalové a antibakteriálne účinky. Ideálne je, ak ho budete konzumovať v čerstvom stave, kedy obsahuje najviac živín.

Ľanový olej
V našej strave absentujú zdravé tuky, ktoré sú nevyhnutné pre zachovanie pevného zdravia. Ľanový olej je bohatou zásobárňou nenasýtených mastných kyselín omega-3 a omega-6, ktoré pomáhajú zmierniť bolestivosť a opuchy kĺbov.

-M-
Obrázok: freedigitalphotos.net, scottchan