Ako podporiť krvotvorbu?

Ako podporiť krvotvorbu?

Máte anémiu a potrebujete vedieť, ktoré potraviny sú skvelé na podporu krvotvorby? Máme ich pre vás hneď niekoľko.

Pri anémii je dôležité zamerať sa na príjem potravín bohatých na železo, ale aj ďalšie živiny, ako napríklad vitamíny skupiny B, bielkoviny alebo vitamín C, podporujúci vstrebávanie železa. Ktoré potraviny sú na to stvorené?

1. Zelená listová zelenina

Ak si pravidelne doprajete hlávkový šalát, rukolu, čakanku, mangold či ružičkový kel, obohatíte svoj jedálny lístok o nové a jedinečné chute, ale hlavne o dôležité železo, kyselinu listovú, vitamíny zo skupiny B, vitamín E, C a meď.

2. Vnútornosti

Mnohí majú ku konzumácii bravčovej pečene predsudky alebo obavy z dôvodu vysokého množstva nasýtených tukov a tiež toxických látok. Ak však máte možnosť zohnať si vnútornosti od overeného farmára, nevyhýbajte sa im. Vnútornosti sú jedným z najbohatších zdrojov železa. Ideálne je, ak ich skombinujete so zeleninou, ktorá je bohatá na vitamín C (napríklad nejakým šalátom) alebo k prílohe pridáte čerstvú petržlenovú vňať.

3. Cvikla

Cvikla sa na podporu krvotvorby odporúča veľmi dlho. Oprávnene, pretože je zásobárňou železa, ďalších minerálov a vitamínov, a prospešných látok. Denne si môžete dopriať 100 – 150 ml čerstvej cviklovej šťavy, poprípade cviklu ugrilovať. Ďalšou možnosťou je cviklu uvariť a urobiť z nej zdravú nátierku. Ako na to? Cviklu stačí uvariť (alebo upiecť) a rozmixovať. Pridajte do nej cesnak, soľ a napríklad kúsky nasucho opražených lieskovcov alebo vlašských orechov.

4. Žihľava

Ďalším tradičným a hlavne overeným prostriedkom na podporu tvorby krvi je pŕhľava dvojdomá. Výborná je dvojtýždňová kúra, pri ktorej sa jedna šálka pije nalačno a ďalšie dve priebežne počas dňa. Potom je dobré urobiť si prestávku. Pŕhľavu však možno použiť aj jemno nasekanú do šalátov alebo ju odšťaviť. Najlepšie sú mladé jarné výhonky.

5. Pšeno

Ak trpíte anémiou a ešte ste do jedálneho lístka nezaradili pšeno, urobte to. Pšeno môžete využiť ako zdravú náhradu tradičných príloh. Skvelo chutí na sladko i na slano. Okrem železa obsahuje aj vitamín B6 a zinok.

6. Trstinová melasa

Trstinová melasa je zásobárňou železa, vápnika a ďalších látok. V niektorých krajinách sa jej hovorí „čierny zázrak“, nakoľko napomáha tvorbe hemoglobínu (krvotvorbe), posilňuje imunitný systém, a dokonca čistí krv. Melasa má špecifickú chuť, ale je výborná na dosladenie jedál a stvorená pre orientálnu kuchyňu.


-w-