8 dôvodov, prečo jesť denne jablká

8 dôvodov, prečo jesť denne jablká

Existujú tisíce druhov odrôd jabĺk, ktoré sa od seba odlišujú farbou, veľkosťou a niektoré aj chuťou. Vďaka obsahu prospešných živín a pozitívnych účinkov na ľudský organizmus do zdravého jedálnička patria a mali by sme ich konzumovať dennodenne.
Jablká sú bohaté na vlákninu, vitamíny skupiny B, vitamín C a K, v malom množstve sú zastúpené aj železo, horčík, vápnik, fosfor, zinok, ale aj viaceré flavonoidy, ako napríklad kvercetín. Stogramové jablko obsahuje iba okolo 50 kalórií.

8 dôvodov, pre ktoré sa oplatí konzumovať jablká

1. Podporujú trávenie
Jablká sú zdrojom vlákniny, ktorá zohráva v organizme človeka viacero dôležitých úloh. V prvom rade ovplyvňuje činnosť čriev a je prevenciou zápchy. Navyše má schopnosť zasýtiť na dlhší čas a stabilizovať hladinu krvného cukru.

2. Sú prevenciou vzniku rakovinových ochorení
Za tento pozitívny účinok sú zodpovedné hlavne zastúpené flavonoidy, ktoré chránia bunky pred poškodením a následným vznikom civilizačných ochorení. Samozrejme, v tomto smere zohráva dôležitú úlohu aj vitamín C, ktorý posilňuje celkovú obranyschopnosť organizmu.

3. Zabraňujú vzniku anémie
Anémia je najčastejšie spôsobená nedostatkom železa v ľudskom organizme. Tomuto nežiaducemu stavu možno predísť aj konzumáciou jabĺk, ktoré sú aj zásobárňou železa.

4. Stabilizujú hladinu cukru v krvi
Časté kolísanie krvného cukru môže viesť nielen k nadváhe a obezite, ale aj k diabetu. V tomto smere pozitívne pôsobí nielen vláknina, ale aj polyfenoly. Jablká by mali byť teda zastúpené i v jedálnom lístku tých, ktorí trpia cukrovkou.

5. Prospievajú ďasnám a zubom
Jablká sú výborným prostriedkom na vyčistenie zubov a posilnenie ďasien. Obsahujú totižto vlákninu a ďalšie látky, ktoré zabraňujú tvorbe a množeniu baktérií v ústnej dutine.

6. Prospievajú srdcu
Hlavne rozpustná vláknina znižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu v krvi. Práve vysoká úroveň zlého cholesterolu je jednou z príčin kardiovaskulárnych ochorení. Okrem toho kvercetín má protizápalové vlastnosti, čo prospieva celkovému zdraviu srdcovocievneho systému.

7. Pomáhajú pri chudnutí
Jablká by mali byť neodmysliteľnou súčasťou diétneho jedálnička. Zasýtia, stabilizujú krvný cukor a podporujú pravidelné vyprázdňovanie. To všetko je v čase chudnutia na nezaplatenie.

8. Prospievajú pokožke
Jablká nie sú len skvelou potravinou, ale aj prísadou do domácich kozmetických masiek. Ak postrúhané jablká, vrátane šupky, zmiešajte s medom a bielym jogurtom, získate masku, ktorá vašej pleti dodá jemnosť a pevnosť.

-m-