6 potravín, ktoré udržia srdce vo forme

6 potravín, ktoré udržia srdce vo forme

Za srdcovocievne ochorenia je zodpovedných viacero faktorov. Vo väčšine prípadov však najpodstatnejšiu úlohu zohráva životný štýl.
Zdravé stravovanie, pravidelný pohyb, dostatočný spánok a pozitívny prístup dokážu zázraky. V rámci stravovania podporujú zdravie srdca viaceré potraviny. Niektoré z nich majú schopnosť znížiť hladinu cholesterolu v krvi, vysoký krvný tlak či úroveň škodlivej aminokyseliny homocysteín. Ktoré treba jesť pravidelne a prospievajú srdcu?

1. Špargľa

Špargľu možno pripraviť na mnoho spôsobov. Chutí vynikajúco, ale čo je najdôležitejšie, je pokladom pre srdce. Je bohatá na vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C, E, draslík, horčík, železo, vápnik, vlákninu a ďalšie látky. Je skvelá pri chudnutí, pretože má minimum kalórií a veľa vlákniny. Má diuretické účinky a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Najlepšie je pripraviť špargľu v pare.

2. Cesnak

Cesnak je výborným prostriedkom na dochutenie jedál. Ak ho jete čerstvý, tak z neho získate maximum živín. Cesnak je pre zdravie srdca prínosný, pretože podporuje krvný obeh, a teda zabraňuje vzniku krvných zrazenín. Zároveň znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Konzumujte ho vždy čerstvý a to buď drvený, alebo krájaný.

3. Šošovica

Táto strukovina sa v súvislosti so zdravím srdca sa, bohužiaľ, nespomína až tak často. Lenže je bohatá na vlákninu, horčík a kyselinu listovú. Horčík znižuje krvný tlak, kyselina listová sa podieľa na znížení škodlivého homocysteínu v krvi. Vláknina stabilizuje krvný cukor a tiež hladinu cholesterolu.

4. Olivový olej

V stredomorských oblastiach si bez olivového oleja nevedia predstaviť život. Je tiež známe, že ľudia v týchto končinách trpia v menšej miere srdcovocievnymi ochoreniami. To sa dáva do súvislosti aj s konzumáciou olivového oleja. Je bohatý na zdravé tuky, ktoré prospievajú srdcu.

5. Pomaranče

Pomaranče a citrusové plody sa odporúčajú hlavne na posilnenie obranyschopnosti v čase chrípok a viróz, pretože obsahujú veľa vitamínu C. Okrem neho však obsahujú aj draslík a rozpustnú vlákninu pektín. Draslík znižuje vysoký krvný tlak a pektín zasa hladinu cholesterolu v krvi.

6. Vlašské orechy

Znižujú hladinu cholesterolu, pretože obsahujú polynenasýtené mastné kyseliny. Ďalej prospievajú mozgu, bojujú proti starnutiu a eliminujú nepríjemné kŕče. Avšak treba ich jesť s mierou, pretože sú pomerne kalorické.

-w-