DENNÍK RELAX - 4 likéry, ktoré si môžete urobiť doma //

4 likéry, ktoré si môžete urobiť doma

Patríte medzi milovníkov bylinkových likérov? V tom prípade si ich pripravte doma. Je to jednoduchšie, ako by sa mohlo zdať.

1. Bylinkový likér zo zmesi bylín

Na prípravu budete potrebovať 1 liter extraktu z rozličných byliniek (môžete si ho urobiť tak, že hrsť sušených bylín zalejete 30 % domácou pálenkou a fľašu necháte 3 týždne odpočívať na slnečnom mieste, bylinky si vyberte podľa sezóny či preferencií). Následne extrakt podľa chuti a požadovanej konzistencie zmiešajte s vodou, ktorú ste predtým zvarili s kryštálovým cukrom.

2. Marhuľový likér

Na prípravu tohto letného likéru budeme potrebovať 1 kg marhúľ, 100 g cukru a 1 liter vodky. Príprava je jednoduchá – marhule pomelieme a dáme ich do uzatvárateľného pohára. Ak chceme, môžeme pridať aj malé množstvo rozdrvených kôstok. Potom ich zalejeme vodkou, pridáme cukor a základ dáme na slnečné miesto odpočívať. K cedeniu a stáčaniu do fliaš pristúpime vtedy, keď sa ovocie usadí na dne pohára. Po stočení fľaše odložíme na tmavé a chladné miesto aspoň na 14 dní.

3. Likér z mäty

Ak ste milovníkmi sviežej mätovej chuti, určite vyskúšajte tento recept. Pripravte si 0,5 litra liehu, 4 kusy asi 10 cm dlhých stoniek mäty, klinčeky, nové korenie, celú škoricu (asi 0,5 cm kúsok) a 0,5 kg cukru. Najprv si treba pripraviť bylinkový extrakt – postup je podobný ako pri likéri zo zmesi bylín. Teda mätu a koreniny zalejte liehom a nechajte odpočívať 4 – 6 týždňov. Následne extrakt preceďte a zmiešajte s vodou, ktorú ste zvarili s cukrom. Dajte pozor, aby extrakt i zvarená voda mali približne rovnakú teplotu. Aj v tomto prípade treba nechať hotový likér ešte odpočívať na chladnom a tmavom mieste.

4. Púpavový likér

Tento likér by mali mať doma hlavne tí, ktorí trpia žalúdočnými, žlčníkovými či črevnými ťažkosťami. Vraj pomáha aj pri redukcii nadváhy. Na jeho prípravu budete potrebovať liter kvalitného domáceho a 1 – 2 korene púpavy. Ako na to? Koreň umyte, nasekajte, dajte do fľaše a zalejte pálenkou. Fľašu dobre uzatvorte a nechajte lúhovať na slnečnom a teplom mieste. Po uplynutí dvoch týždňov môžete likér používať.

-w-

 

Autor fotografie:https://pixabay.com/sk/korok-v%C3%ADno-f%C4%BEa%C5%A1a-f%C4%BEa%C5%A1e-sklo-92596/



Články z rubriky: Zdravá výživa & Zdravie

Nerobte tieto chyby v stravovaní pri chudnutí

Nerobte tieto chyby v stravovaní pri chudnutí

Čomu sa presne vyvarovať nám prezradil osobný tréner Marek Valášek. ..

Jahoda obyčajná – využite nielen plody, ale i listy

Jahoda obyčajná – využite nielen plody, ale i listy

Jahodové listy sú bohaté na viacero prospešných látok. Obsahujú užitočné ..

Suché oči vás nemusia viac trápiť

Suché oči vás nemusia viac trápiť

Termínom suché oko označujeme ochorenie povrchu oka, ktoré súvisí s ..

Prvá pomoc pre vyťažených Slovákov: V Bratislave umiestnili prvú nabíjačku pre ľudí!

Prvá pomoc pre vyťažených Slovákov: V Bratislave umiestnili prvú nabíjačku pre ľudí!

Aj 10 minút v správnom prostredí ma potenciál navodiť pre ..