Sladké pokušenia

Sladké pokušenia

 

Máloktoré dieťa si vo svojom mikulášskom balíčku nenájde čokoládovú figúrku alebo nejakú inú čokoládovú maškrtu. Na tom, samozrejme, nie je niž zlé, pretože je známe - a potvrdzujú to aj psychológovia - že čokoláda zlepšuje náladu. Diabetológovia však upozorňujú aj na tienisté stránky jej konzumovania. Na jednej strane hrozí, že človek sa stane závislým od sladkostí, na druhej strane ohrozuje jeho zdravie pochutnávanie si na výrobkoch, ktoré obsahujú priveľa škodlivých látok. Takže niektoré sladkosti negatívne vplývajú nielen na zuby, ale aj na srdce, obličky, krvný obeh a krvný tlak. Taká je predovšetkým šťava zo sladkého drievka základná surovina na výrobu obľúbenej pochúťky mnohých detí: "pelendrekových" tyčiniek a cukríkov. Podľa lekárov nadmerné holdovanie týmto čiernym maškrtám vážne ohrozuje zdravie tak dospelých, ako aj detí. Preto by konzumenti mali vo vlastnom záujme obmedziť spotrebu týchto sladkostí.
 
 
ŽENY PODĽAHNÚ RÝCHLEJŠIE
Podľa štatistík človek ročne skonzumuje v priemere osem kilogramov čokolády. Zväčša sú to ženy, ktoré siahajú po čokoládových a iných sladkostiach. Vedci to vysvetľujú tým, že estrogény nútia ženy čoraz častejšie podľahnúť sladkému pokušeniu, kým testosteróny vedú mužov k väčšej spotrebe bielkovín a mäsa. Hormonálna túžba po cukre a tukoch sa prejavuje najmä počas tehotenstva. To, samozrejme, využívajú výrobcovia sladkostí, ktorí sa usilujú rozličnými spôsobmi podnietiť chuť žien na maškrty. Nemeckí odborníci tvrdia, že "čokoládové dejiny" sú dejinami akejsi kulinárnej poroby, ktorá sa začala po druhej svetovej vojne. Keď Američania rozdávali potraviny nemeckému obyvateľstvu, mnohí Nemci prišli po prvý raz do styku s novodobou drogou - čokoládou - a pre mnohých sa začala cesta závislosti od sladkostí. Vedci upozorňujú, že čokoláda funguje ako omamný prostriedok, ktorý núti mnohých ľudí s pôžitkom do nej zahryznúť. K nim napríklad patrí aj Sabina Hoffmannová. Denne skonzumuje jednu veľkú čokoládu, medovník s čokoládovou polevou, tyčinku mliečnej čokolády, niekoľko plnených bonbónov. Nenechá si ujsť ani čokoládový puding, jogurt a  šľahačku. Po každej dávke sladkostí sa cíti opäť fit a je pokojná. Bez sladkostí však už nemôže byť. Jej túžba po čokoládovom opojení je veľká a neprekonateľná. Pritom svoju vášeň vôbec nepokladá za patologickú, keď tvrdí, že bonbóny cmúľa s veľkou rozkošou.
 
 
 
EMOCIONÁLNA ZÁVISLOSŤ
Podľa americkej odborníčky Debry Waterhonsovej trpia mnohé ženy na tzv. emotívnu závislosť od čokoládových maškŕt. Všetko sa začína deprimujúcou túžbou po požitku z praliniek, tyčiniek alebo čokoládových tort a končí v sladkom opojení. Čokoláda si našla svoje miesto vo svete a jej obľúbenosť sa stále zvyšuje. Vo Veľkej Británii a  Francúzsku existuje fanklub čokolády, v Belgicku, Nemecku a Švajčiarsku má svoje múzeum a takmer v každej krajine vychádza množstvo článkov a odbornej literatúry s čokoládovou tematikou. Dnes je čokoláda popri alkohole a nikotíne najobľúbenejšou drogou, vyvolávajúcou sladké opojenie. Podľa amerických  vedcov má podobné účinky ako omamný prostriedok. Obsahuje látky, ktoré ovplyvňujú psychiku rovnakým spôsobom ako hašiš. Už pri rozplývaní na jazyku telo produkuje inzulín a endorfíny, ktoré, ako je známe, vyvolávajú pocity šťastia. Výskumy ukázali, že účinok čokolády ako omamného prostriedku je značne zveličený. Aby sa totiž u človeka dostavil pocit opojenia, musel by skonzumovať okolo 20 kilogramov čokolády. "Sú to mladé dievčatá, ktoré podľa vlastného vyjadrenia  žijú zdravo", týmito slovami charakterizuje svojich pacientov nemecký lekár Jürgen Steinhoff. Maloleté pacientky sa sťažujú na malátnosť, bolesti hlavy, závraty, nevoľnosť a hučanie v ušiach. K týmto príznakom sa v mnohých prípadoch pridružuje aj vysoký krvný tlak. Namiesto zvyčajných 120/70 dosahuje 230/140. "Ide o jasné symptómy nadmernej spotreby výrobkov zo sladkého drievka," uvádza. Dievčatám by však ani vo sne nenapadlo, že za zhoršením zdravotného stavu treba hľadať obľúbenú čiernu sladkosť. Našťastie odborníci včas zistili, že cukríky zo sladkého drievka obsahujú glycyrizín, ktorý spôsobuje výrazný úbytok draslíka v ľudskom organizme. Po troch mesiacoch  dôsledného vyhýbania sa pelendrekovým výrobkom a užívania hypertoník väčšina chorých vyzdravie. Steinhoff ostro kritizuje výrobcov týchto cukríkov za to, že neupozorňujú spotrebiteľov na riziká holdovania tejto pochúťke. Zdôrazňuje, že na baleniach by malo byť vyznačené aspoň to, že sladkovka hladkoplodá (sladké drievko) nie je vhodná pre ľudí s chorobami srdca, krvného tlaku a krvného obehu.
 

AJ CUKRÍK MÔŽE UŠKODIŤ
Podľa nemeckého toxíkológa Clausa-Petera Siegersa sa výrobcovia dopúšťajú úmyselného ohrozovania ľudského zdravia. "Platí to najä pre rizikové skupiny pacientov najmä s ochorením obličiek a vysokého krvného tlaku" uvádza Siegers. Výrobcovia značkových pelendrekových produktov v tejto súvislosti poukazujú na nezodpovedné správanie sa niektorývh konkurentov. Jedna firma z Bonnu dokonca obchádza dohodu tak, že pritom vôbec neporušuje zákon. Svoje salmiakové pastilky totiž zaradila do kategórie liečiv, ktoré nespadajú pod ustanovenia dohody o potravinách. Príslušný spolkový úrad so sídlom v Berlíne nedávno vydal nariadenie o sprísnení podmienok predaja liekov, ktoré prekračujú limit 100 miligramov glycyrizínu na 100 gramov. Výrobca musí v návode na použitie uviesť všetky kontraindikácie, vedľajšie účinky a interakciu s inými prípravkami. Bonská firma si však z toho nerobí ťažkú hlavu. Jej vedenie poslalo Spolkovému úradu na kontrolu liečiv list, v ktorom upozorňuje, že salmiakové pastilky patria do kategórie tzv. starších liekov a až do vydania nového povolenia sa na ne nariadenie  nevzťahuje. Žiaľ, výrobcovia pastiliek môžu pokojne spávať, pretože od roku 1978 prešlo schvaľovacou procedúrou iba 15 000 z 32 000 tzv. starších liekov. Preto ešte nejaký rôčik potrvá, kým prídu na rad aj ostatné výrobky. Štyridsaťgramové balenia salmiakových pastiliek, ktoré v Nemecku možno kúpiť v každom obchode, obsahujú približne 400 miligramov glycyrizínu. Bonnský výrobca bráni kritike tým, že denná dávka 100 miligramov glicyrizínu sa dosahuje až po  skonzumovaní tridsiatich malých pastiliek.


(Spracované zo zahraničnej tlače)