Najčastejšie používané bylinky v kuchyni

Najčastejšie používané bylinky v kuchyni

Naše balkóny, terasy či parapetné dostky už dávno neslúžia len na muškáty a vešanie spodnej bielizne. Veľký boom zažívajú čerstvé bylinky, ktoré tu s obľubou pestujeme. Nepotrebujú extra starostlivosť a kúpite ich čerstvé v črepníku už takmer v každom hypermarkete. Bola by škoda nevyužiť zdravotné benefity, ktoré ponúkajú.

 

  • Pažítka

Táto bylinka je symbolom jari.  Stimuluje imunitu a má dezinfekčný účinok. Pažítka je zdrojom vitamínu B, C, karoténu, vápnika, draslíka, sodíka a železa. Dajte si pozor pri nízkom tlaku, pažítka vám ho ešte zníži. Je azda najznámejšou bylinkou a môžete si ňou osviežiť akékoľvek jedlo, dokonca aj bryndzové halušky.
 

  • Petržlen

Nevynechajte na balkóne ani petržlen. Má močopudné účinky, je bohatým zdrojom vitamínu A, C, E a tiež obsahuje minerálne látky- železo, vápnik, horčík. Je na nezaplatenie, ak ho môžete priamo z balkóna pridať do polievky.
 

  • Bazalka

Bazalka vám rozvonia aj balkón či terasu. Možno ste to netušili, ale obsahuje látky, ktoré pôsobia na organizmus antidepresívne. Zlepšia činnosť obličiek a podporujú trávenie. Bazalku môžete použiť nielen na obľúbené pesto, ale hodí sa aj do paradajkových omáčok, k rybám, alebo len tak k paradajkám a mozzarele.
 

  • Mäta

S mätou sa nám všetkým viaže spomienka na čaj či mojito. Výhodou je, že „rastie sama“, a preto by mala mať samostatný kvetináč.  Má výraznú mentolovú chuť, ak však chcete tú najvýraznejšiu, kúpte si mätu piepornú. Tlmí kŕče v bruchu, upokojí nervy a podporí trávenie. Nemusíte ju používať len do drinkov, ale pokojne ňou ozdobte aj koláče.
 

  • Koriander

Ak ste doteraz o koriandri len počuli, je najvyšší čas ho začať pestovať aj doma. Obsahuje vitamín A, B, C, má anitoxidačné  a antibakteriálne účinky. Pomôže pri hnačkových ochoreniach. Ak neviete kde ho použiť, vyskúšajte ho s mierou pridať do polievok či omáčok. Pozor, koriander je silne aromatická bylinka.
 

  • Šalvia

Málokto nepočul o šalviovom čaji, ktorý má protizápalové účinky, pomáha pri kašli a nachladnutí. Je to však veľká škoda, lebo aj v kuchyni má šalvia viacero uplatnení. Pridáva sa k tučnejšiemu mäsu ako je kačacie či bravčové, aby podporila trávenie. Tiež sa nebojte ju použiť na ryby či do koláčov. Pomôže pri škriabaní v hrdle, nadmernom potení a tráviacich ťažkostiach. Ako množstvo bylín má antioxidačné a dezinfekčné účinky.
 

 

  • Tymián

Tymian je výrazná bylina, hodí sa preto do plniek, paštét, dodáva chuť pečeným či grilovaným jedlám. Vylepší chuť omáčok aj dresingov. Má antiseptické účinky, pomáha pri suchom kašli a so škriabaním v hrdle.
 

  • Majorán

Čerstvý majorán má menej výraznú chuť a vôňu ako ten sušený. Má upokojujúce účinky, pomáha lepšiemu tráveniu a pri nachladnutí. Je vhodný pri varení rýb, omáčok k špagetám, do šalátov a polievok.

Autor: Janka Radimáková