DENNÍK RELAX - Hrozno - vinič hroznorodý //

Hrozno - vinič hroznorodý

 

Hrozno patrí k najchutnejším, najušľachtilejším a najzdravším druhom ovocia jesene. Pochádza z oblasti Stredomoria a zo západnej Ázie a dnes sa na svete pestuje vo všetkých miernych podnebných pásmach. Odrôd viniča je obrovské množstvo a v zásade ich delíme na odrody stolové a muštové. Stolové sú určené na konzumáciu, z muštových sa pripravujú mušty a hlavne vína. O muštových odrodách a o víne, ktoré sa z nich vyrába, sa popísalo mnoho literatúry. Podrobným opisom odrôd sa zaoberá ampelografia. Hrozno sa skladá zo stopky, strapiny a bobúľ. Odrody viniča sa navzájom odlišujú veľkosťou hrozna, tvarom bobúľ, ich hustotou, farbou a chuťou. Stolové hrozno má obyčajne veľké strapce s veľkými bobuľami a pevnou šupou. Stolové odrody sa delia na skoré - napr. Čabianska perla, Favorit, Perletta, Panónia kincse, stredne skoré - Chrupka biela, Košútovo hrozno, Kráľovná viníc, Julski biser. Neskorých odrôd, ktoré sa u nás pestujú, je zanedbateľné množstvo a z muštových odrôd, ktoré sú vlastnosťami podobné stolovým odrodám, sa u nás pestujú napr. Iršay Oliver, Muškát otonel, Bouvierovo hrozno, Portugalské modré atď.
 
Hrozno obsahuje 15-20 percent cukru, kyselinu vínnu, jablčnú, provitamín A, komplex vitamínov B, vitamín C, minerálne látky - draslík, vápnik, fosfor, železo, sodík, meď a zinok. V hrozne je obsiahnuté aj významné množstvo balastných látok, aromatické látky, triesloviny, farbivá, enzýmy. V západných štátoch dostať hroznový olej, vyrobený z hroznových semien s vitamínom E a používa sa na prípravu šalátov.
 
Hroznová šťava napomáha vylučovaniu tráviacich štiav a už oddávna sa považovala za zdravú a liečivú. Hrozno priaznivo ovplyvňuje aj funkciu pečene, obličiek, pomáha pri zápche. Ak z niekoľkých bobuliek hrozna vytlačíme šťavu, môžeme ju použiť aj na kozmetické účely, natrieť si túto šťavu na tvár a nechať pôsobiť ako masku 15-20 minút. Okrem vitamínov a minerálnych látok obsahuje ovocné AHA kyseliny, veľmi priaznivo pôsobiace na stav pleti.
 
Využitie v kuchyni
 
Stolové hrozno konzumujeme v čerstvom stave, ale dá sa použiť aj na výrobu kompótov, džemov, rôsolov, muštov a sirupov. Čerstvé bobule používame ako ozdobu na peny, šľahačkové a iné múčniky, krémy a pridávame ho do ovocných šalátov.
 
Ak nemáme vlastné hrozno, na trhu po celý rok dostaneme kúpiť prevažne hrozno z dovozu. Záleží na nás, či si vyberieme modré alebo zelené odrody. Treba však vedieť, že hrozno sa často ošetruje pesticídmi a preto ho treba pred konzumáciou dôkladne umyť. Ak chceme z neho stiahnuť šupku, prelejeme ho horúcou vodou, aby sa ľahko stiahla.
 
Recepty
 
Zdravý hroznový nápoj
 
Odstrapcované, umyté a rozmliaždené hrozno zahrievame v smaltovanej nádobe pri nižšej teplote asi 20 minút. Šťavu vylisujeme, po odkalení alebo vyčírení opatrne stiahneme, aby sa nepomútila a plníme do fliaš. Dobre uzavrieme a sterilizujeme.
 
Hroznový kompót
 
Pripravujeme z tvrdých zdravých bobúľ s pevnou šupkou nie veľmi šťavnaté. Dobre umyté naukladáme po okraj pohára a zalejeme pripraveným nálevom. Nálev si pripravíme v závislosti od kyslosti hrozna a použijeme 30-40 dkg cukru na liter vody. Uzavrieme a sterilizujeme 20 minút pri 80 °C.
 
Hroznový koláč
 
Potrebujeme: 300 g hladkej múky, 150 g masla, 100 g práškového cukru, vajíčko, trochu mlieka, trochu ríbezľového alebo iného lekváru, 500 g hrozna, na sneh 3 bielka a 50 g práškového cukru.
 
Z múky, masla, cukru, vajíčka a mlieka spracujeme na doske cesto, ktoré necháme chvíľu odpočívať. Potom ho uložíme do vymastenej tortovej formy a upečieme. Upečený koláč potrieme lekvárom. Z bielkov a cukru nad parou ušľaháme tuhý sneh, ktorý navrstvíme na koláč. Naukladáme umyté hroznové bobule a dáme ešte na 10 minút do trúby zapiecť.
 
Hroznový šalát
 
Potrebujeme: 300 g hrozna, väčšiu hrušku, jablko, citrón, biely jogurt, med.
 
Ovocie umyjeme, z jabĺk a hrušiek odstránime jadrovníky. Pokrájame na kocôčky, pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme bobule hrozna, jogurt, podľa chuti med a premiešame.
 

 

Autor fotografie:

Image: FreeDigitalPhotos.net



Články z rubriky: Záhrada úžitková

KOMÁRE

KOMÁRE

Vitamíny skupiny B umožňujú telu produkovať určitý pach, ktorý komáre ..

 Jesenná záhrada ponúka bohatú úrodu. Tipy, ako ju spracovať na zimu

Jesenná záhrada ponúka bohatú úrodu. Tipy, ako ju spracovať na zimu

Sušenie ovocia nie je žiadna veda, stačí sa držať osvedčených ..

Dobré rady do záhrady

Dobré rady do záhrady

Vyhraj knihu! ..

Ako sa správne starať o záhradku cez letné obdobie?

Ako sa správne starať o záhradku cez letné obdobie?

Počas leta treba dopriať nielen sebe dostatočný prísun tekutín a ..