DENNÍK RELAX - Chren //

Chren

Z juhovýchodnej Európy sa rozšíril po celom európskom kontinente. Pestuje sa v záhradkách, no veľmi ľahko rozbujnie a tak ho často môžeme vidieť i pri brehoch potokov a iných vlhkých miestach.

Dopestovaný v hlinito-piesočnatých pôdach má oveľa lepšiu chuť ako drevnaté príliš štipľavé korene z ťažkých pôd.
Chren je viacročná bylina, dorastajúca do výšky 0,4-1 m. Dlhý, hrubý valcovitý koreň je na povrchu svetložltý, vo vnútri biely a vodorovne sa rozkonáruje. Stonka je vzpriamená, olistená, veľké zelené listy vytvárajú ružicu. Malé biele kvety prenikavo voňajú. Využívaná časť rastliny - koreň sa používa zásadne čerstvý, nesuší sa.

Chren obsahuje silice, veľa vitamínu C, provitamín A, vitamíny skupiny B, fytoncídne-dezinfekčne pôsobiace látky. Chrenová silica patrí do tzv. horčičných silíc, ktoré uvoľňujú ostro voňajúci izotiokyanatan s organicky viazanou sírou. Aminokyseliny asparagín, arginín a glutamín v ľudskom organizme brzdia tvorbu nádorov, pôsobia detoxikačne na pečeň a posilňujú prirodzenú imunitu. Dokázal sa aj priaznivý účinok pri chorobách obličiek,

Chren má i močopudný účinok a podporuje látkovú výmenu. Okrem toho lieči choroby horných dýchacích ciest, uvoľňuje hlieny a vysoký obsah vitamínu C ochraňuje telo pred infekčnými chorobami. Chren je preto výborným pomocníkom v domácnosti, no treba ho užívať s mierou, pretože vo veľkých koncentráciách spôsobí podráždenie sliznice tráviaceho traktu i obličiek.

Šťava z chrenu má okrem dezinfekčných a čistiacich aj regeneračné vlastnosti nielen pri vnútornom užívaní, no používa sa aj v kozmetike, kde sa občas pridáva do prekrvujúcich a dezinfekčných kúpeľov na mastnú a nečistú pleť. V tomto prípade sa samostatne s chrenovou šťavou neodporúča experimentovať, pretože neodbornosť a najmä predávkovanie narobia viac škody ako úžitku a výsledkom môžu byť zápaly, opuchy a pľuzgiere.

Využitie v kuchyni

Očistené vykopané korene umyjeme a odstránime bočné korienky. V menšom množstve môžeme chren skladovať vo vlhkom piesku a chlade. Najlepší je nastrúhaný čerstvý chren, ktorý sa pre svoju príjemnú pálivú chuť výborne hodí k varenému a údenému mäsu. Aby chren po strúhaní zostal pekný biely, mali by sme si pred strúhaním pripraviť trochu vody s octom a cukrom, príp. citrónovou
šťavou a do tohto roztoku vmiešavať chren. Na zjemnenie ostrosti sa používa aj nastrúhané jabĺčko. Veľmi chutná je aj chrenová šľahačka - do vyšľahanej šľahačky pridáme 2-3 lyžičky nastrúhaného chrenu, trochu citrónovej šťavy a soli. Táto šľahačka sa používa na plnenie efektných šunkových roliek.

Recepty:

Tvarohová nátierka s chrenom

Kocku tvarohu zmixujeme s trochou mlieka, pridáme nastrúhaný chren, podľa chuti dosolíme. Natierame na krajce chleba a posypeme čerstvou nasekanou vňaťou pažítky alebo petržlenu.

Jednoduchá chrenová omáčka

Potrebujeme: pochúťkovú smotanu, lyžičku soli, pol lyžičky práškového cukru, lyžicu postrúhaného chrenu, ocot podľa chuti.

Všetky suroviny spolu dobre premiešame, prípadne rozriedime mliekom na požadovanú hustotu.

Lahôdkový chren

Potrebujeme: 500 g chrenu, 45 g cukru, 2 lyžičky soli, 3,5 dl vody, 1 dcl octu, 1 dcl oleja.

Očistený chren nadrobno postrúhame alebo rozmixujeme s vodou. Zmiešame s cukrom, soľou, octom, olejom a ukladáme do čistých pohárov, dobre uzavrieme. Nesterilizujeme. Takýto chren vydrží na chladnom mieste asi 5 mesiacov.

Šalát so zemiakmi a chrenom

Potrebujeme: 300 g v šupke uvarených zemiakov, 2 lyžice postrúhaného chrenu, 2 natvrdo uvarené vajíčka, biely jogurt, cibuľku so zelenou vňaťou, lyžicu olivového oleja, 5 reďkoviek, soľ.

Očistené zemiaky nakrájame na malé kocky, pridáme nakrájané vajíčka, nakrájanú cibuľku, osolíme, premiešame. Jogurt zmiešame s nastrúhaným chrenom a olejom a pridáme k zemiakom. Premiešame a zdobíme nakrájanými reďkovkami.
 



Články z rubriky: Záhrada úžitková

KOMÁRE

KOMÁRE

Vitamíny skupiny B umožňujú telu produkovať určitý pach, ktorý komáre ..

 Jesenná záhrada ponúka bohatú úrodu. Tipy, ako ju spracovať na zimu

Jesenná záhrada ponúka bohatú úrodu. Tipy, ako ju spracovať na zimu

Sušenie ovocia nie je žiadna veda, stačí sa držať osvedčených ..

Dobré rady do záhrady

Dobré rady do záhrady

Vyhraj knihu! ..

Ako sa správne starať o záhradku cez letné obdobie?

Ako sa správne starať o záhradku cez letné obdobie?

Počas leta treba dopriať nielen sebe dostatočný prísun tekutín a ..