Liptáci majú najlepšieho kuchára

Liptáci majú najlepšieho kuchára

 Liptov sa opäť blysol. Majster kuchár Slovenskej republiky za rok 2016/2017 je Peter Bracho z hotela Liptovský dvor**** v Jánskej doline. Do súťaže sa zapájali profesionálni kuchári a v silnej konkurencii zvíťazil mladučký kuchár z Liptova, ktorý šéfuje hotelovej kuchyni, ktorá sa hrdí až tromi liptovskými hviezdami kvality.

Má síce len dvadsaťpäť rokov, no už v tomto mladom veku patrí k vychádzajúcim hviezdam slovenskej gastronómie. Jeho trojchodové menu zvíťazilo a prekonal aj oveľa známejších šéfkuchárov. Podmienkou bolo uvariť moderné trojchodové menu, ktoré vychádza z tradičnej slovenskej kuchyne a sezóny, spĺňa nároky na zdravú výživu aj s reálnou finančnou kalkuláciou. Najlepšie sa svojej úlohy zhostil šéfkuchár Peter Bracho z Liptovského dvora****. „Inšpirácia je krásna vec a pocit, keď sa mi podarí obyčajnú surovinu premeniť na krásne a výnimočné jedlo s rôznymi kombináciami chutí, je neopakovateľný. Aby jedlo nielen chutilo, ale sa naň aj dobre pozeralo, je potrebné neustále sa zdokonaľovať a sledovať nové trendy,“ povedal Majster kuchár Peter Bracho.  

„Náš hotel stavia na špičkovej kvalite aj preto sme nesmierne hrdí na úspech nášho nového šéfkuchára. Liptovský dvor je rodinný podnik, hotel má svoju osobitnú atmosféru a jedinečný štýl. Peter priniesol do našej kuchyne mladícky „drive“ a skvelé je, že sa vie vyhrať aj s naoko bežnými surovinami ako bryndza, slanina či kapusta, ktoré sú pre náš región typické a bez nich to u nás akosi nejde“ povedal Richard Holec riaditeľ hotela Liptovský dvor****. Peter Bracho si cenu slávnostne prebral počas minulotýždňového medzinárodného veľtrhu gastronómie DANUBIUS GASTRO 2017 v Bratislave.

„Na Liptove máme všetko, čo potrebujeme k špičkovej gastronómii. Sú tu šikovní kuchári, vynikajúce suroviny a kvalitné jedlá. Postupne sa nám darí ľudí učiť, že sa nemusia báť jesť kvalitné veci, len preto, že si myslia, že sú drahé a tým pre nich nedostupné. Vďaka projektu Liptovská hviezda oceňujeme ubytovacie zariadenia aj reštaurácie, ktoré poskytujú špičkové služby a veľmi nás teší každé ocenenie zariadení aj ľudí, ktorí u nás pôsobia a robia Liptovu dobré meno,“ doplnila riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková. Do absolútneho finále sa počas veľtrhu prebojovala pätica kuchárov. V priebehu 4 hodín pripravili jedlá, z ktorých najviac zaujali práve tie od mladučkého kuchára z hotela v Liptovskom Jáne. Každý kto má chuť vyskúšať si na jazyku jeho majstrovstvo by mal zamieriť na Liptov.

Víťazné trojchodové menu Majstra kuchára SR:
Predjedlo: Zaúdený konfitovaný filet zubáča, tekvicové pyré, suflé z prepeličieho vajíčka, zemiaková pralinka, vínová omáčka, chipsy z kyslej kapusty
Hlavné  jedlo: Pečený roštenec v kruste z ihličia, roláda plnená tukovým okom, cesnakovo-cibuľové pyré, espuma z údenej bravčovej masti a bryndze, pečená mrkva, hovädzí demiglase
Dezert: Makovo-jablková štrúdľa, krupicová pena s badiánom, slivkový sorbet so slivovicou, čokoládové bubliny, orechová posýpka