Bryndzové pirohy

Bryndzové pirohy

 

Potrebujeme:
 
600 g zemiakov uvarených v šupke,
1/2 kg polohrubej muky,
1 vajce,
soľ,
kôpor,
100g údenej slaninky
 
Plnka: 125 g bryndze, uvarené pretlačené zemiaky
Na vrch: údená slaninka, kôpor, pažítka...
 
Postup:

Zemiaky si uvaríme v šupke a necháme vychladiť.

Plnka: Bryndzu vymiešame s uvarenými, vychladnutými a roztlačenými zemiakmi (nie všetkými, zopár si necháme do cesta). Môžeme pridať mleté korenie.

Cesto: Múku, celé vajíčko soľ a asi 2- 3 uvarené a roztlačené zemiaky, 2 dcl teplej vody- spracujeme na cesto, ktoré necháme asi 15 minút oddychovať. Rozdelíme na dva bochníky. Postupne vyválkame. Okrúhlou formičkou vykrajujeme kolieska. Tie naplníme plnkou zo zemiakov a bryndze.

Keď sú kolieska naplnené, priložíme obidve strany k sebe a krajom vidličky popritláčame. Pirohy vhodíme do vriacej osolenej vody a počkáme, kým vyplávajú na povrch. Scedíme, poukladáme na taniere, polejeme rozškvarenou slaninkou, môžeme posypať kôprom a pažítkou.

Podávam s kefírom alebo kyslou smotanou.