Citrusová marmeláda s levanduľou

Citrusová marmeláda s levanduľou

Náročnosť: 2 bábovky
Doba prípravy: asi 45 minút
Vystačí na: asi 4 poháre à 350 ml

Prísady:
500 g filetiek z pomarančov
500 g filetiek z citrónov
1 balíček Gelfixu Klasik 1:1 Dr.Oetker
1 kg cukru
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
1 zarovnaná KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker
kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
1 zarovnaná KL sušenej alebo čerstvej levandule (kvietkov)

Príprava:
1. Na prípravu marmelády vložíme do veľkého hrnce filetky z pomarančov a citrónov. Pridáme obsah balenia Gelfix zmiešaný s 2 PL cukru. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme.
2. Pridáme zvyšok cukru, vanilínový cukor, kyselinu citrónovú a citrónovú kôru a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Pridáme levanduľu a odstavíme. Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevarenej marmelády. Ak je po vychladnutí marmeláda málo tuhá, vmiešame do nej ešte 1 zarovnanú KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.
3. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Starostlivo uzavrieme viečkom, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

Tip: Marmeláda s kvietkami levandule sa hodí na čerstvé pečivo, do tort a rolád. Pár lyžíc marmelády vyšľahaných so studeným mliekom a kopčekom zmrzliny vytvorí lahodný osviežujúci shake.

Filetovanie citrusov: ostrým nožom orežeme po celom obvode pomarančovú a citrónovú kôru až na dužinu. Pozdĺž bielej šupky vykrajujeme plátky tak, aby sme získali čistú pomarančovú dužinu.