DENNÍK RELAX - Varíme podľa lyžíc //

Varíme podľa lyžíc

 

Mladé gazdinky a začínajúce kuchárky často riešia dilemu, či sa kvôli malému množstvu často iba jedinej suroviny oplatí vyberať váhy. Už naše prababičky mali svoje fígle, ako čo najpresnejšie odhadnúť hmotnosť potravín, ktoré často používali. Koľko hrubej múky sa zmestí do hrste, koľko medu na lyžičku, koľko mlieka do hrnčeka, to mali už takpovediac v oku.
Asi najdostupnejšou odmerkou sú lyžička a lyžica, ktoré sú v každej kuchyni. Také "váženie" však samozrejme nie je celkom presné, ale pre bežné každodenné varenie  takýto odhad určite postačí. 

                                 lyžička                  lyžica

 

Maslo                        7 g                        14 g

Kakao                        2 g                         6 g

Káva                          2 g                         6 g

Krupica                      4 g                        10 g

Ml. paprika                 2 g                         6 g

Ml. korenie                 2 g                         6 g

Práš. cukor                 6 g                        12 g

Múka                         4 g                        10 g

Olej                           5 g                        11 g

Ryža                          4 g                        10 g

Soľ                            9 g                        20 g 



Články z rubriky: Rady pre gazdinky

Ešte falošnejšia ako falošná sviečková

Ešte falošnejšia ako falošná sviečková

alebo Objavte najlacnejšiu verziu hovädzej nepravej sviečkovej ..

Ako používať bylinky v kuchyni

Ako používať bylinky v kuchyni

Čaj z petržlenovej vňate je výborný nielen pri urologických ťažkostiach, ..

Veľkonočné jahňatá

Veľkonočné jahňatá

Mäso veľkonočných jahniat je ozajstným výživovým unikátom a gastronomickým skvos ..

Ako zdravšie piecť? Tu je 5 užitočných tipov

Ako zdravšie piecť? Tu je 5 užitočných tipov

Môžete použiť menej tradičné, ale zdravé druhy múk, ako mandľovú, ..

Viete variť zeleninu?

Viete variť zeleninu?

Zelenina v kusoch sa uvarí asi o 30 minút, pokrájaná ..

Nastal čas pečenia

Nastal čas pečenia

Medzi nevyhnutné prísady do cesta a jedál patria oriešky, sušené ..

Malá náuka o ovocí

Malá náuka o ovocí

Na výrobu zaváranín používame výhradne čerstvé, bezchybné ovocie. Prezreté alebo ..

Dobré rady do kuchyne

Dobré rady do kuchyne

Ak si cesto na palacinky prelejete do džbánu, môžete ho ..