Sezónna zelenina - CUKETA

Cuketa obsahuje 90% vody a významný poddiel vlákniny, dôležité vitamíny a stopové prvky. Obsahuje karotén, vitamín A, ktorý je dôležitý pre náš zrak a priaznivo ovplyvňuje telesnú a duševnú vitalitu. Vitamín A je rozpustný v tukoch, preto je dôležité cuketu pripravovať na malom množstve tuku, najlepšie na olivovom oleji. Ďalej obsahuje vitamín E a niektoré vitamíny skupiny B. Zo stopových prvkov je v cukete zastúpené magnézium, vápnik, fosfor, draslík, železo, zinok...

Cuketa je vhodná diétna potravina, pomáha pri redukcii hmotnosti a tiež pri detoxikácii organizmu. Draslík v nej obsiahnutý stimuluje vylučovanie vody, a tým pomáha vyplavovať usadené toxíny a kyseliny. Stimuluje činnosť obličiek. Vláknina čistí črevá od nebezpečných usadenín. Konzumácia cukety napomáha pri rôznych ochoreniach napr. dna, reuma, opuchy končatín, cukrovka. Posilňuje srdce.

Cuketa má v kuchyni mnohostranné využitie - dusenie, smaženie, pečenie, varenie, zaváranie.