Vajce Benedikt

Vajce Benedikt

Potrebujeme:

vajcia
šunku alebo slaninku
toustový chlieb
čerstvo pomleté korenie
soľ
petržlenovú vňať

holandskú omáčku

Holandská omáčka:

3 žĺtky
150 g masla
suché biele víno
vývar
citrónovú šťavu
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie

Maslo si rozpustíme vo vodnom kúpeli alebo priamo na sporáku, len nám nesmie prihorieť.
V inom vodnom kúpeli šľaháme žĺtka, do ktorých opatrne pridávame troška bieleho vína, šťavu z 1/2 citróna alebo limetky. Šľaháme vytrvalo a podľa toho ako nám zmes hustne, môžeme pridať troška vývaru.
Odstavíme z ohňa a po troške zašľahávame do zmesi rozpustené maslo.

Postup:

Do hrnca dáme variť vodu a pridáme 2 PL octa. Keď voda zovrie rozklepneme si vajíčko do šálky a vylejeme ho opatrne do vriacej vody. Postupne vyklepneme všetky vajcia. Netreba variť dlho, vyberať opatrne, aby žĺtko nevytieklo. Vajíčko má mať uvarené bielko a vnútri mäkučké žĺtko.

Na opečený toast položíme plátok šunky alebo opečenej slaninky, stratené vajce, prelejeme holandskou omáčkou a podávame ozdobené petržlenovou vňaťou.