DENNÍK RELAX - Špaldový koreňový chlieb //

Špaldový koreňový chlieb

Obtiažnosť prípravy: ľahká (1B)
Doba prípravy: asi 35 minút
Doba pečenia: asi 10 + 10 minút
Vystačí na: 4 kusy

Na cesto:
400 g celozrnnej špaldovej múky
1 balíček sušeného Droždia Dr.Oetker
1 zarovnaná KL soli
1 zarovnaná PL cukru
125 g tvarohového bylinkového syra
3 PL oleja
200 ml vlažnej vody
Ešte potrebujeme:
plech na pečenie (30 x 40 cm)

1. Na prípravu cesta zmiešame v mise múku s droždím, soľou a cukrom. Pridáme syr, olej a vodu a ručne vypracujeme dohladka. Cesto zaprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.
2. Cesto na pomúčenej pracovnej ploche pomocou váľka vyvaľkáme na kruh s priemerom asi 20 cm a ostrým nožom rozdelíme na 4 rovnaké diely. Každý diel stočíme do špirály a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie.
Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 240 °C
Teplovzdušná rúra: 220 °C
Plynová rúra: stupeň 5
Doba pečenia: asi 10 minút

3. Po 10 minútach znížime teplotu a chlieb dopečieme.

Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 10 minút

4. Chleby necháme vychladnúť.

TIPY:
Pečivo môžeme posypať napríklad ľanovými alebo sezamovými semienkami, rascou a hrubozrnnou soľou.
V prípade potreby je možné chlieb aj zamraziť.