Silvestrovská párty v štýle syra

Silvestrovská párty v štýle syra

Vyvrcholením a očakávaným koncom každého roka je Silvester. Rozlúčte sa so starým rokom veľkolepou párty a pozvite si svojich priateľov na chutné vykročenie do nového roka. Ako poďakovanie za ich celoročnú priazeň im pripravte lahodné pohostenie zo syrov Liptov.

 
Priznajte! Ako každý hostiteľ, aj vy chcete určite ohúriť. Každý detail je dôležitý. Nezabudnite na priestory a ich výzdobu, pripravte si vašu obľúbenú hudbu a na polnoc si prichystajte dobre vychladený sekt alebo šampanské. Nezabudnite na to najpodstatnejšie! Chutné jedlo! Poradíme vám ako pripraviť úžasné silvestrovské menu v syrovom štýle!
 
Bryndza vás vynesie do nebies
Bryndza je prírodný syr vyrábaný z ovčieho a kravského hrudkového syra, pre mnoho Slovákov je to tradičná pochúťka a jej výraznú chuť pozná každý. Poradíme vám, ako z tejto ingrediencie vyčarovať pridaním iných prísad neopakovateľnú chuť, vďaka ktorej vás ako hostiteľku vychvália do nebies. Bryndza by nemala chýbať na žiadnom raute, pretože jej charakteristická slaná chuť sa výborne hodí k vínu.
 
Bryndzové krekry s avokádom
 
250 g Liptov Bryndze
250 g Liptov Masla
250 g hl. múky 00
½ ČL prášku do pečiva
1 žĺtko
1 malé vajce na potretie
1 ČL soli
3 PL kyslej smotany
1 šalotka
1 červená paprika
½ citróna
 
Postup: Zo surovín vypracujeme tuhé cesto a necháme hodinu odpočívať. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 1cm. Z cesta formičkou vykrajujeme krekry a ukladáme ich na papierom vyložený plech. Potrieme vajíčkom a posypeme makom, rascou, príp. sezamom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180-tich stupňoch asi 15 minút. Vychladnuté krekry obložíme pokrájaným, posoleným, citrónom pokvapkaným avokádom, posekanou paprikou a šalotkou.
 
 
 
 
Bryndzové guľky s maslom obalené v bylinkách
 
125g Liptov Bryndze
20g Liptov Masla
50g tvarohu
soľ a čerstvo pomleté čierne korenie
bylinky (žeruchu, pažítku, kôpor, šťaveľ, borák)
 
Postup: Liptov Bryndzu vymiešame s Liptov Maslom, tvarohom, soľou, korením a ¼ posekaných byliniek. Z hmoty tvarujeme guľky, ktoré vyváľame vo zvyšných bylinkách a hotové dáme do chladničky stuhnúť minimálne na 30 minút. Vytiahneme až pred podávaním.
 
 
 
 
 
 
Myslite aj na "mäsožravcov"
Žiadnemu pánovi sa nezavďačíte iba koláčikmi či čipsami. Muži potrebujú na zahnanie hladu mäso! Pripravte preto pre svojich priateľov aj syrovo-mäsové variácie, ktoré podstatne viac a na dlhšie zasýtia. Budete mať istotu, že vaši hostia u vás zostanú ešte dlho aj po polnočnom otváraní šampanského.
 
Teľacie fašírky s rozmarínom
 
250g teľacieho mletého mäsa
3Pl zmesi posekaných byliniek (saturejka, tymián, rozmarín)
soľ, korenie
1 vajíčko
3PL strúhanky
½ strúčiku pretlačeného cesnaku
2-3 hrušky
40g Liptov Bryndze
petržlenová vňať na ozdobenie
 
Postup: Z mäsa, byliniek, soli, korenia, strúhanky, cesnaku a vajíčka vypracujeme zmes, ktorú na doske rozváľame na hrúbku 1,5 cm. Z tejto vykrajujeme 5 cm kolieska, ktoré následne vyprážame v oleji. Hrušky pokrájame na tenké plátky o hrúbke 2 mm. Z plátkov formičkou vykrojíme kolieska o niečo menšie ako vypražené fašírky. Na vychladnuté fašírky ukladáme koliesko hrušky, pridáme Liptov Bryndzu a prikryjeme druhým kolieskom hrušky. Môžeme dozdobiť petržlenovou vňatkou.
 
Hydinová paštéta so zapečenými korbáčikmi
 
Liptov Hravé korbáčiky
150 g kuracích pŕs
350 g mletého mäsa (pol na pol hovädzie a bravčové)
70 g kuracích pečienok
1 ČL posekaného tymiánu
2 vajíčka
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
100 g na plátky na krájaného vareného bôčika
2 PL paradajkového pretlaku
1 ČL ostrej mletej
paprikovej pasty
soľ a korenie
 
Postup: Kuracie aj zmes mletého mäsa opečieme spolu s cibuľou, cesnakom, tymiánom, pretlakom a paprikovou pastou na panvici. Necháme trochu vychladnúť, rozmixujeme, pridáme vajíčka a rozmixované pečienky, soľ a korenie. Túto zmes vložíme do formy vyloženej plátkami slaninky alebo bôčika. V strede napĺňania položíme niekoľko neúdených Liptov korbáčikov do nádoby. Potom doložíme zvyškom masy, preložíme slaninkou a pečieme vo vodnom kúpeli v rúre 90 – 120 minút pri teplote 190 °C.
 
Novoročná párty so syrovým nádychom
Všetky syry Liptov sú vyrábané z kvalitného mlieka z horských a podhorských oblastí, vďaka ktorému získavajú sýtejšiu farbu, jemnejšiu vôňu a špecifickú arómu. Každý chutí znamenite a každý chutí inak. Ponúkame vám tipy ako vhodne skombinovať najrôznejšie chute so syrmi Liptov a tiež zaujímavé ukážky na servírovanie syrových mís a jednohubiek.
 
Syrová misa
 
200 g hranol Liptov Gerlachu neúdeného
200 g hranol Liptov Kriváňa neúdeného
údené aj neúdené Liptov Jánošíkove korbáče
100 g údených Liptov Eidam plátkov
50 g Liptov Bryndze
údené aj neúdené Liptov Parenice
25 g Liptov Masla
1/2 ČL mletej červenej papriky
zelené aj čierne olivy bez kôstok
hrozno
cherry paradajky
petržlenová vňať
polovičky ošúpaných orechov
špáradlá
 
Postup: Z bryndze, masla a mletej papriky vymiešame jemnú masu. Tú natierame na plátky údeného Liptov Eidamu vo vrstve hrubej cca 1-2 mm, na to položíme ďalší plátok a takto pokračujeme do výšky 1,5 cm. Následne tieto plátky nakrájame na kocky. Vyberieme si peknú misu, tanier či dekoratívne drevo a uložíme ich ku kraju. Potom začneme ukladať smerom do stredu aj ostatné lahodné syry: na kocky nakrájaný Kriváň s olivami, zaň ukladáme kvádriky Liptov Gerlachu s vňatkou, cherry paradajkami a hroznom. Dozadu navŕšime plátkové syry zatočené do kornútikov,
parenice a korbáčiky. V kusne preložíme zeleninou
 
Syrové závitky plnené wasabi bryndzou
125 g Liptov Bryndze
45 g Liptov Masla
12 plátkov syra Liptov Gerlach
20 g wasabi pasty (podľa chuti)
 
Liptov Bryndzu a Liptov Maslo izbovej teploty vymiešame spolu s wasabi. Natierame na plátky syra Liptov Gerlach, stočíme, prepichneme dreveným napichovadlom, uložíme na misu a dáme stuhnúť do chladničky. Môžeme prekladať so šunkou natretou paprikovou bryndzou.
 
 
 
 
Syrové jednohubky zdobené zeleninou a ovocím
400 g bloku Liptov Gerlach
Liptov Bryndza
Liptov Maslo
1 červená paprika
1 oranžová paprika
ríbezle
polky orechov
petržlenová vňať
hrozno, biele a červené
špáradlá (bodce na jednohubky)
paprika
formičky na vykrajovanie
 
Postup: Syr nakrájame na hrúbku asi 8-9mm. Podobne vykrajujeme formičkami tvary aj z papriky. Zdobíme orechmi, vňaťou, Liptov Bryndzou rozmiešanou s Liptov Maslom a sušenou paprikou. Hroznové bobuľky prekrojíme na polovice a napichovadlami pripichujeme k syru.
 
Hravé snacky:
 
1 šľahačka
1 stonkový zeler
1 hruška
cherry rajčiaky
soľ
biele korenie
1 tvaroh
pažítka (podľa chuti, asi 2 pl)
Liptov „Hravé“ korbáčiky
Liptov „Hravé“ syrčeky
Liptov „Hravé“ nitky
limetová šťava
 
Postup:
Jednohubky - pol pareničky a pol rajčinky:
Liptov „Hravé“ Pareničky a cherry rajčiaky prekrojíme na polovice a na každú jednohubku dáme zo spodu a z vrchu rajčinu.
Špirálky z hrušky so syrovými nitkami:
Hrušku umyjeme, prekrojíme pozdĺžne na 8 častí, rezy potrieme limetovou šťavou aby nezhnedli, prekrojíme ešte v polovici na 75% (nie úplne) a vložíme do nej 3-4 Liptov „Hravé“ nitky.
Špíz s hroznom a syrčekmi:
Na špáradlo napichneme postupne asi trojcentimetrové kúsky Liptov „Hravého“ syrčeka a bobuľku hrozna.
Lodička zo stonkového zeleru s penou a údeným korbáčikom:
Zeler natrháme na jednotlivé stonky, konce opatrne zarežeme, dorovnáme, umyjeme a osušíme. Vyšľahanú šľahačku zmiešame s korením, troškou soli, tvarohom a pažítkou. Vložíme do zdobiča a nanesieme na lodičku zo zeleru. Na vrch položíme Liptov „Hravý“ korbáčik.
 
O značke Liptov:
Liptov je jednou z kľúčových značiek na slovenskom syrárskom trhu. Vyznačuje sa najmä svojim putom k prírode a je založený na tradícii syrárskych majstrov tohto regiónu. Široké portfólio značky Liptov zahŕňa kvalitné prírodné a parené syry, bryndzu a maslo. Na výrobe unikátnych produktov sa spolupodieľa tím vyše 200 zamestnancov. Všetky produkty značky Liptov sú bez konzervačných látok, či iných umelých prísad. Navyše mlieko z horských a podhorských oblastí Slovenska, ktoré sa používa na ich výrobu, dodáva výrobkom Liptov ich jedinečnú chuť a vysokú kvalitu.
História Liptovskej mliekarne siaha až do roku 1943. Prelomovým obdobím je máj 2000, keď sa Liptovská mliekareň, a.s., stala súčasťou nadnárodnej mliekarenskej skupiny Bongrain, svetovým lídrom v syrových špecialitách. Prioritou skupiny je podpora rozvoja tradičných regionálnych syrových špecialít a to cestou neustáleho zlepšovania kvality a podporou inovácií.
Rok 2012 je pre značku Liptov dôležitým míľnikom. Jednou z priorít pre tento rok sa stáva projekt trvalo udržateľného rozvoja s názvom Zelený Liptov. Sloganom a úlohami, ktoré sú srdcom projektu Zelený Liptov je – „Dávať našim spotrebiteľom to najlepšie z regiónu Liptov a chrániť všetko dobré, čo nám tento región zanechal vo svojom dedičstve“. Zelený Liptov nie je obyčajný projekt. Je to vízia a poslanie spoločnosti.
Milex NMNV, a.s., výrobca produktov Liptov, dlhodobo spolupracuje s regionálnym združením cestovného ruchu – Klaster v rámci viacerých projektov. Týmto spôsobom sa mliekareň angažuje v podpore a prezentácii regiónu Liptov v celoslovenskom meradle, čím napomáha rozvoju cestovného ruchu v tomto regióne.