Tekvicový koláč s krokantom

Tekvicový koláč s krokantom

Náročnosť: 1 bábovka
Vystačí na: asi 12 porcií
Doba prípravy: asi 40 minút
Doba pečenia: asi 15 + 45 minút

Prísady:

Na tekvicovú náplň:
700 g očistenej tekvice Hokkaido
4 PL vody
100 g hnedého cukru
1 vajce
100 g čerstvého syra (napr. Lučina)
1 balíček Zlatého klasu Dr.Oetker (a 40 g)

Na cesto:
200 g hladkej múky
na špičku noža Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
50 g hnedého cukru
štipka soli
50 g zmäknutého masla alebo margarínu
100 g čerstvého syra (napr. Lučina)

Na vanilkovou náplň:
1 balíček Creme Olé pudingu bez varenia s vanilkovou príchuťou Dr.Oetker
300 ml mlieka

Na ozdobení:
50 g hnedého cukru
50 g tekvicových semiačok

Ešte potrebujeme:
tortovú formu (Ø 26 cm)
ponorný mixér
elektrický ručný šľahač

Príprava:
1.    Na prípravu tekvicovej náplne nakrájame tekvicu na kocky. Vložíme do hrnca, podlejeme vodou
a za občasného miešania dusíme domäkka asi 15 minút. Tekvicu ponorným mixérom rozmixujeme, nalejeme do sitka, necháme odkvapkať a vychladnúť.
2.    Na prípravu cesta zmiešame v mise múku s kypriacim práškom, cukrom a soľou. Pridáme maslo alebo margarín a syr a ručne vypracujeme hladké cesto. Na pomúčenej pracovnej ploche z 2/3 cesta vyvaľkáme kruh. Nanesieme na dno vymastenej formy a pritlačíme. Vložíme do predhriatej rúry a predpečieme.

Elektrická rúra:         200 °C
Teplovzdušná rúra:         180 °C
Plynová rúra:            stupeň 4
Doba pečenia:        asi 15 minút

3.    Znížime teplotu pečenia o 20 °C. Korpus necháme vychladnúť.
4.    Zo zvyšku cesta vytvarujeme valček, ktorý rukou pritlačíme na okraj formy tak, aby vznikol okraj vysoký asi 2 cm.
5.    V mise vareškou zmiešame tekvicu s cukrom, vajcom, syrom a Zlatým klasom a elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni vyšľaháme dohladka. Náplň rozotrieme na cesto. Vložíme do rúry a dopečieme.

Elektrická rúra:         200 °C
Teplovzdušná rúra:     180 °C
Plynová rúra:        stupeň 4
Doba pečenia:        asi 45 minút

6.    Na vanilkovú náplň pripravíme Creme Olé s mliekom podľa návodu na obale. Nanesieme na vychladnutý koláč. Do podávania uchovávame v chlade.
7.    Na panvici na miernom stupni skaramelizujeme cukor a pridáme semiačka. Miešame tak dlho, kým sa semiačka neobalia karamelom. Necháme vychladnúť na papieri na pečenie. Koláč ozdobíme.

Lahodný