Makové buchty

Makové buchty

Obtiažnosť prípravy: ľahká (1B)
Doba prípravy: asi 40 minút
Doba pečenia: asi 35 minút
Vystačí na: 12 kusov

Na cesto:
500 g hladkej múky
1 balíček sušeného Droždia Dr.Oetker
štipka soli
75 g cukru
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
250 ml vlažného mlieka
75 g rozpusteného masla
1 vajce
Na náplň:
150 g mletého maku
100 g práškového cukru
1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker
100 ml mlieka
50 g hrozienok
Na potretie:
100 g rozpusteného masla
1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker
Ešte potrebujeme:
plech na pečenie s vyšším okrajom (20 x 30 cm)

1. Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s droždím, soľou, cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme mlieko, maslo a vajce a ručne vypracujeme dohladka. Cesto zaprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.
2. Na prípravu náplne zmiešame v hrnci mak s cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme mlieko a hrozienka, krátko povaríme a necháme vychladnúť.
3. Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche pomocou váľka vyvaľkáme na plát (asi 30 x 40 cm) a nakrájame na 12 rovnakých dielov.
4. Do stredu každého dielu nanesieme náplň. Okraje cesta spojíme stlačením a prenesieme na vymastený plech spojenou časťou nadol. Povrch buchiet potrieme pomocou štetca alebo pierka maslom a posypeme vanilkovým cukrom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 190 °C
Teplovzdušná rúra: 170 °C
Plynová rúra: stupeň 4
Doba pečenia: asi 35 minút

5. Buchty necháme vychladnúť.


TIP:
Buchty môžeme pripraviť napr. s jablkovou alebo tvarohovou náplňou.