DENNÍK RELAX - Letné koláče, ktoré musíte vyskúšať

Letné koláče, ktoré musíte vyskúšať

Nielen zmrzlina, či limonády, ale aj poriadne koláče patria k letu. Ovocia je až priveľa, takže kombinácií je nespočetne veľa. Ak vám dochádza fantázia a nebaví vás už klasická bublanina či bábovka, skúste niečo z našich tipov. Výhodou je, že sú hotové veľmi rýchlo.


Koláč pre lenivé gazdinky

Potrebujeme: 1 hrnček celého maku, 2 hrnčeky polohrubej múky, 1 lyžička prášku do pečiva, 1 hrnček mlieka, 2 hrnčeky kryštálového cukru, 1 hrnček oleja, 3 vajcia, višne, džem – ideálne jahodový, ríbezľový na potretie a čokoláda na polevu.

Postup: Plech si vymažeme tukom a vysypeme múkou. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Všetky suroviny spolu aj s višňami dobre vyšľaháme a cesto rozotrieme na plech. Pečieme asi pol hodinku a hotový koláč potrieme džemom a na vychladnutý dáme ešte čokoládovú polevu.

Čokoládový koláč s ovocím

Potrebujeme: 300 g lístkového cesta a na čokoládový krém: 200 g mliečnej čokolády či ľadových gaštanov, 250 ml smotany na šľahanie, čerstvé ovocie a vyšľahanú šľahačku na ozdobu.

Postup: Z lístkového cesta vyvaľkáme plát, ktorý popicháme vidličkou a dáme piecť na plech pri 220 stupňoch, pečieme asi 15 minút. Medzi tým si pripravíme čokoládový krém. V hrnci vo vodnom kúpeli zohrejem čokoládu so smotanou a po rozpustení odstavíme. Po vychladnutí cesta nalejeme krém na cesto ozdobíme šľahačkou a čerstvým ovocím. Ideálne sú jahody, ríbezle, ale hodia sa aj marhule či broskyne, ktoré pokrájate na malé kúsky a povaríte s cukrom. Koláč môžete poliať aj touto ovocnou polevou.

Zapečené ovocie s mandľovou mrveničkou

Potrebujeme: čerstvé ovocie ako napríklad hrušky, jablká, broskyne, marhule – kombinácie môžu byť rôzne, ďalej za hrsť hrozienok, citrónová šťava a trošku mletej škorice.

Mandľová mrvenička: 2 lyžice hrubej múky, 3 lyžice mandľových lupienkov, 2 lyžice hnedého cukru, 1 lyžica masla.

Postup na mrveničku: Všetky suroviny spolu zmiešame v hrnci, ktorý vložíme do vodného kúpeľa a čakáme kým sa všetky suroviny pekne prepoja. Stredne hustú mrveničku ihneď použijeme, lebo rýchlo zatuhne.


Postup: Rúru si predhrejme na 180 stupňov, ovocie umyjeme a pokrájame na plátky, premiešame s hrozienkami a pokvapkáme citrónovou šťavou. Vložíme ich do zapekacej misy, ktorú vymažeme maslom a posypeme mandľovou mrveničkou a škoricou. Vložíme do rúry piecť na 15 minút.
 

Autor: Janka Radimáková