DENNÍK RELAX - Viete správne vyprážať a fritovať? //

Viete správne vyprážať a fritovať?

Ani vy si neviete odoprieť voňavé a chrumkavé vyprážané dobroty? Pri vyváženom jedálnom lístku môžeme z času na čas aj zhrešiť a dopriať si to, čo nám tak chutí.  No nie je olej ako olej – hovorí Michaela Berzediová, odborníčka z Palmy, a dodáva, že správny výber oleja pri pražení a fritovaní je dôležitý nielen pre zdravie, ale aj pre chuť a kvalitu jedla.

DOCHRUMKAVA VYPRAŽENÉ

  • Základom je správny výber mäsa – na vyprážanie je chutné bravčové stehno, karé, ale aj bravčová panenka, hydinové mäso a filety z rýb.
  • Mäso, ryby aj zeleninu pred obaľovaním osušíme papierovým obrúskom. Obalené kúsky prakticky hneď vyprážame, aby nezvlhli, chrumkavý obal by mohol pri pražení odpadávať.
  • Ak chcete dosiahnuť, aby boli vyprážané dobrotychutné, šťavnaté a s chrumkavým obalom, nie je jedno, na akom oleji vyprážate.
  • Rastlinné oleje sa odlišujú zložením i chuťou a samozrejme, aj teplotou, pri ktorej ich možno použiť tak, aby neutrpela kvalita pripravovaného jedla. „Na dlhodobejšie varenie, grilovanie, pečenie i vyprážanie je najvhodnejší repkový olej Raciol, ktorý má neutrálnu chuť a vysoký bod zadymenia, čo znamená, že sa neprepáli tak rýchlo ako iné oleje,“ radí Michaela Berzediová z Palmy.
  • Mäso, ryby či zeleniu vkladáme do rozpáleného repkového oleja opatrne. Či je dostatočne zohriaty, nám pomôže zistiť pár omrviniek strúhanky – ak začne peniť, môžeme vyprážať.
  • Ak si pamätáte, že zdravšie je vyprážať na troške oleja, nie je to celkom tak. Väčšie množstvo oleja v panvici zabráni jeho rýchlemu prepáleniu.
  • Pri vyprážaní nezakrývame panvicu pokrievkou, aby para nestekala do horúceho oleja, ktorý potom nepríjemne prská.
  • Dozlatista vypražené mäso, ryby syr či zeleninu vyberieme z panvice na papierovú utierku, aby vsiakla prebytočný tuk.
  • Olej po vyprážaní odporúčame vychladiť a zlikvidovať, určite nie opätovne používať pri varení.

 
DOZLATISTA FRITOVANÉ

  • Pri fritovaní je dôležité suroviny nakrájať na približne rovnaké kúsky, aby sa smažili rovnomerne.
  • Fritovať možno vo vyššej panvici, ale praktickejšia je fritéza.
  • Vlhké potraviny pred fritovaním osušíme papierovým obrúskom, aby sme zabránili prskaniu oleja.
  • Aj pri tomto spôsobe smaženia platí, že z obalených kúskov treba jemne striasť zvyšky strúhanky, aby sme neznehodnotili fritovací olej.
  • „Na fritovanie je najvhodnejší olej s neutrálnou chuťou. O dokonale opražené kúsky mäsa, zeleniny, hríbov alebo hranolčekov sa postará špeciálny olej na fritovanie Fritol. Je to zmes olejov z vysokokvalitnej slnečnice a repky, ktorý má dvojnásobne vyššiu stabilitu ako bežný slnečnicový olej. Vďaka vysokému bodu zadymenia do 250 °C sa nemusíte obávať prepálenia,“ vysvetľuje M. Berzediová.
  • Rovnako ako pri vyprážaní  hotové kúsky osušíme papierovým obrúskom, aby sme Ich zbavili prebytočného oleja.
  • Čo môžeme fritovať? Obaľované kúsky mäsa, guľky z mletého mäsa, hranolčeky zo zemiakov, obaľovaný karfiol, brokolicu, šampiňóny, obaľované kúsky syra, ale aj cesto ako napríklad šišky, dolky a podobne.
  • Olej vo fritéze možno použiť aj opakovanie, ale je dôležité pravidelne ho filtrovať a meniť.
  •  Kedy olej vo fritéze vymeniť? Keď zmení svoju vôňu, alebo chuť a kvalitu smažených potravín.

 
PALMA TIPY:
Raciol repkový olej na vyprážanie

  • Repkový olej Raciol je tou najvhodnejšou voľbou na vyprážanie pre neutrálnu chuť a vysoký bod zadymenia (190 °C – 230 °C), čo znamená, že sa neprepáli tak rýchlo, ako iné oleje.
  • Obsahuje veľmi cenné omega-3 a omega-6  mastné kyseliny a tiež obsahuje zdraviu prospešnú kyselinu a-linolénovú, čím sa nemôže pochváliť žiadny z bežných olejov.
  • Pre svoje vlastnosti je vynikajúci na krátkodobú i dlhodobejšiu tepelnú prípravu jedál – varenie, pečenie, grilovanie, vyprážanie. O jeho kvalite svedčí aj opätovné ocenenie Superbrands

 


Fritol rastlinný olej na fritovanie a vyprážanie

  • Zmes špeciálnej vysokoolejnatej slnečnice s repkovým olejom je ideálna pre dlhodobú tepelnú úpravu jedla pri vyšších teplotách ako sú vyprážanie a fritovanie.
  • Tento olej sa neprepaľuje, má dvojnásobne vyššiu tepelnú stabilitu v porovnaní s bežným slnečnicovým olejom
  • Pre vysoký bod zadymenia 220 °C – 250 °C je najvhodnejšou voľbou na fritovanie.




























 



Články z rubriky: Hlavné jedlá mäsité

Cestoviny s krevetami

Cestoviny s krevetami

Podávame ozdobené čerstvou bazalkou a pokvapkané ochuteným olejom. ..

Bravčová kotleta so zemiakovým šalátom

Bravčová kotleta so zemiakovým šalátom

V recepte sme použili ochutený repkový olej ..

Šalát z rôznych druhov paradajok, kozieho syra s bazalkovým olejom
Veľkonočná plnka

Veľkonočná plnka

Tradičná receptúra ..