Staročeský kapor

Staročeský kapor

Potrebujeme:

1/2 väčšieho kapra
soľ
mletý zázvor
120 g anglickej slaniny
100 g cibule
70 g hrozienok
60 g masla
2 lyžičky medu
2 dl bieleho vína
rasca

Príprava:

Kapra očistíme, kožu ponecháme a nakrájame na rezy. Pekáč vymastíme maslom. Kapra osolíme, posypeme rascou a okoreníme zázvorom. Pekáč vyložíme plátkami slaniny, na ktoré poukladáme nakrájanú cibuľu a lístky šalvie. Poukladáme nato rezy z kapra kožou nahor.

Pečieme 5-7 minút v rúre predhriatej na 200 °C. Potom zmiernime teplotu na 100 °C a prelejeme porcie bielym vínom s vopred macerovanými hrozienkami a medom. Navrch môžeme ešte uložiť plátky masla. Kapra dopekáme a podávame so zemiakovou kašou, s kyslou kapustou a opraženou cibuľou.