DENNÍK RELAX - Dusené bravčové líčka s pivno-medovou glazúrou //

Dusené bravčové líčka s pivno-medovou glazúrou

Párovanie jedla s nápojmi je čoraz obľúbenejšou disciplínou. Pomerne známe je to, že ležiaky plzenského typu sa hodia ku gulášom, či rôznym druhom mäsa. Pivo má však všestranné využitie aj pri príprave jedál. Môžeme ho použiť do rôznych marinád, dezertov, omáčok, či už samotné alebo ako pivný základ.

Hoci pivo celkovú chuť jedla len dotvára, neznamená to, že nie je dôležitá jeho kvalita. Práve naopak. Preto prinášame recepty na jedlá, pri ktorých príprave využili známi šéfkuchári prednosti legendárneho zlatého ležiaku, ktorý vznikol pre 175 rokmi. Jeho chuť a kvalita sú stále rovnaké, preto si aj dnes môžeme vychutnať pôvodný Konšelský guláš, ktorý bol v ponuke prvého hostinca, kde čapovali na Slovensku originálny plzenský ležiak U ČERVENÉHO VOLA na dnešnej Štúrovej ulici v Bratislave.

Šéfkuchár Signature Restaurant, Bar & Lounge hotela Mercure, Michal Hečko pre špeciálnu príležitosť, akou je 175. výročie značky, pripravil recept na Dusené bravčové líčka s pivno-medovou glazúrou s mrkvovým pyré a štuchanými zemiakmi s bryndzou.

 


(2 porcie)

Marináda:
1 dcl piva Pilsner Urquell
1 PL sójovej omáčky
½ PL plnotučnej horčice
1 PL medu

Na mäso:
4 ks bravčové líčka
½ mrkva
½ petržlen
½ cibuľa žltá
1 strúčik cesnaku
¼ zeler bulva
maslo

Štuchané zemiaky
300 g zemiakov
80 g bryndze
pažítka/petržlenová vňať

Mrkvové pyré
3 ks mrkvy
zelená cibuľka, cesnak
2 dcl zeleninového vývaru
maslo

Na servírovanie:
80g baby špenát
2 strúčiky cesnaku
soľ
korenie
citrónová šťava

Mäso naložíme do marinády na 12 hodín. Následne pokrájame koreňovú zeleninu na kocky, opražíme na panvici, podlejeme vývarom, prikryjeme a na 160 ̊C 1,4 – 2 hodiny. Mäso vyberieme a výpek, ktorý vznikne zahustíme studeným maslom. Zemiaky uvaríme v šupke, nahrubo nastrúhame, orestujeme na panvici, pridáme bryndzu, pažítku alebo petržlenovú vňať. Asi 3 mrkvy dáme do vývaru na 1½ – 2 hodiny variť na miernom ohni, premixujeme a dochutíme maslom, príp. šťavou z pomaranča, ochutíme soľou, korením. Na rozpálenej panvici zarestujeme cesnak, pridáme na 10 sekúnd baby špenát, ochutíme soľou, korením a troškou citrónovej šťavy.

 



Články z rubriky: Hlavné jedlá mäsité

Falošná hovädzia sviečková z pleca so slivkami
Falošná hovädzia sviečková z pleca na hubách
Flambované jahňacie kotlety s hráškovým pyré a šalátom z pečených kapií

Flambované jahňacie kotlety s hráškovým pyré a šalátom z pečených kapií

Recept od Adie Srbovej, ktorú môžete pravidelne sledovať na Mňam ..

Konšelský guláš

Konšelský guláš

recept objavil historik Vladimír Tomčík v archívoch ..